#družba 22.11.2020 8:22

Velenjska občina zaključila sodelovanje v projektu Smart Commuting

Velenje, 22. novembra - Velenjska občina je v sredo zaključila sodelovanje v evropskemu projektu Smart Commuting, ki je bil 85-odstotno sofinanciran iz programa Interreg Srednja Evropa. V okviru projekta je občina oktobra lani s štirimi električnimi kolesi in novima terminaloma na postajah pri občini in na Gorici nadgradila sistem izposoje mestnih koles Bicy.

V okviru projekta je velenjska občina izvedla pregled obstoječe kolesarske infrastrukture na območju Velenja in popisala lokacije, kjer so potrebne izboljšave in popravki. Celotno kolesarsko omrežje so pregledali na terenu, kritične točke pa bodo postopoma sanirali. Celotna vrednost projekta je znašala 1,5 milijona evrov, od tega je velenjska občina pridobila nekaj manj kot 170.000 evrov, so sporočili z občine.

Prav tako je v okviru projekta nastala spletna stran Samba (https://smartcommuting.fvv.tuwien.ac.at/), na kateri so vse države partnerke v projektu - Italija, Hrvaška, Madžarska, Avstrija in Češka - objavljale različne članke, povezane s projektom ali spodbujanjem kolesarjenja. Na ravni funkcijske regije so oblikovali še regijsko celotno prometno strategijo.

Na sredini zaključni konferenci so vse članice projekta tudi širši javnosti predstavile, kaj so na področju trajnostne mobilnosti izvedle in kakšne cilje imajo v prihodnje.

Velenjska občina tudi v okviru drugih projektov, vezanih na ureditev kolesarskih povezav, sledi ciljem celostne prometne strategije in spodbuja svoje občane k boljšim odločitvam za njih, za Velenje in za njihovo okolje. "Zato, če je le možno, izberimo drugačne oblike potovanja, kadar lahko: recimo sprehodimo se peš, peljimo se s kolesom, ali pa se pustimo zapeljati našemu Lokalcu. Sledimo sloganu Moje mesto, moja izbira," so še zapisali na velenjski občini.