Startupi 17.11.2020 15:35

Projekt razvoja podjetništva slepih in slabovidnih dobil evropsko nagrado za spodbujanje podjetništva

Nova Gorica, 17. novembra - Primorski tehnološki park je v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica (MDSSNG) razvil startup pristop za razvoj kompetence podjetnosti za slepe in slabovidne iz celotne Slovenije. Projekt je bil izbran kot najboljši zaradi inovativnosti na evropski ravni in dobil evropsko nagrado za spodbujanje podjetništva.

Vrtojba, pred stavbo PTP Primorski tehnološki park je v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Goric razvil startup pristop za razvoj kompetence podjetnosti za slepe in slabovidne iz celotne Slovenije. Posebna nagrada za spodbujanje podjetništva European Enterprise Promotion Awards. Foto: Rosana Rijavec/STA

Vrtojba, pred stavbo PTP
Primorski tehnološki park je v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Goric razvil startup pristop za razvoj kompetence podjetnosti za slepe in slabovidne iz celotne Slovenije.
Posebna nagrada za spodbujanje podjetništva European Enterprise Promotion Awards.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, pred prostori MDSS Nova Gorica. Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, pred prostori MDSS Nova Gorica.
Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Vrtojba, pred stavbo PTP. Vodja podjetniških programov Primorskega tehnološkega parka Regina Bajc. Foto: Rosana Rijavec/STA

Vrtojba, pred stavbo PTP.
Vodja podjetniških programov Primorskega tehnološkega parka Regina Bajc.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, pred prostori MDSS Nova Gorica. Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, pred prostori MDSS Nova Gorica.
Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, prostori MDSS Nova Gorica. Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, prostori MDSS Nova Gorica.
Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Posebno nagrado so jim podelili v ponedeljek na konferenci v Berlinu, podelitev je potekala preko spletnih platform. Evropsko tekmovanje za spodbujanje podjetništva European Enterprise Promotion Awards (EEPA) poteka na dveh nivojih - na nacionalnem in nato vseevropskem. Projekt Slepota ni ovira za podjetništvo je letošnjo pomlad postal nacionalni zmagovalec, nato pa si v konkurenci projektov iz devetih držav prislužil še posebno nagrado v kategoriji Odgovorno in vključujoče podjetništvo. Ta kategorija prepoznava pobude, ki spodbujajo družbeno odgovornost podjetij med malimi in srednje velikimi podjetji ter podjetništvo med prikrajšanimi skupinami.

"Delovna mesta, ki so bila rezervirana predvsem za slepe osebe, tipično je tudi delovno mesto telefonista, zaradi novih tehnologij počasi izginjajo. Po drugi strani pa imajo nekatere slepe in slabovidne osebe podjetniške ambicije. In prav takšnim, ki želijo premikati meje, je potrebno omogočiti ustrezno podjetniško podporo, da bi lažje in na učinkovit način zagnali svoje podjetje," je danes za STA povedal predsednik MDSSNG Igor Miljavec.

Na Goriškem so med prvimi v Evropi izvedli projekt, ki z vključevanjem startup pristopov rešuje problem izključnosti skupine slepih in slabovidnih iz kariernih priložnosti. Slepota ni ovira za podjetništvo je projekt, katerega cilj je to ranljivo skupino opolnomočiti za boljšo karierno pot, podjetniško udejstvovanje in tako tudi boljšo kvaliteto življenja. Prav tako sodelujočim želi omogočiti razvoj kompetenc podjetnosti, jim s tem izboljšati zaposlitvene možnosti ter nuditi podporo pri odločitvah za podjetniško kariero.

Še pred nagrajenim projektom sta oba prijavitelja skupaj izvedla operacijo Ustvarimo svojo prihodnost v okviru Lokalne akcijske skupine LAS v objemu sonca. Od leta 2018 je bilo v ta namen organiziranih 25 dogodkov, ki so se jih udeležili skupaj 103 udeleženci. Pri tem je sodelovalo 12 podjetniških mentorjev, 24 podjetij in institucij.

Projekt vključuje specializirane delavnice in mentorsko podporo, daje jim znanja, s katerimi postanejo boljše zaposljivi ali se samozaposlijo. "Ta nagrada je spodbuda za nas in medobčinsko društvo in pomeni nadgradnjo pohval s strani udeležencev," pa je v izjavi za STA povedala vodja podjetniških programov v Primorskem tehnološkem parku Regina Bajc.

Po njenih besedah bodo program v prihodnje nadaljevali in ga še nadgrajevali. Obenem pa upajo, da ga bodo prevzeli tudi v drugih evropskih državah in tako pomagali svojim slepim in slabovidnim do novih znanj.