Podjetja 13.11.2020 10:00

Slovenski BRNoutID med petimi najboljšimi inovacijami na tekmovanju Evropske vesoljske agencije

Ljubljana, 13. novembra - Slovenska inovacija BRNoutID, ki jo razvijajo v podjetjih BLCKB in A-soft, se je uvrstila med pet najboljših inovacij na tekmovanju Evropske vesoljske agencije. Slednja v sklopu svojega osrednjega vesoljskega programa Galileo vsako leto razpiše tekmovanje za najbolj inovativne in napredne rešitve na področju satelitske navigacije.

Ljubljana, Sneberje. Promet na Šmartinski cesti v jutranjih urah. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Sneberje.
Promet na Šmartinski cesti v jutranjih urah.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Gre za podporo inovacijam, ki jih je mogoče razviti v resnično poslovno prakso. Nagradni sklad tekmovanja je vreden 750.000 evrov, nagrajenci pa bodo znani decembra letos, so še sporočili iz skupine A-soft.

Podjetje BLCKB iz skupine A-soft je na tekmovanje Galileo Masters prijavilo projekt BRNoutID, s katerim bi lahko na podlagi merjenja stresnega hormona kortizola pri posameznikih zmanjšali število prometnih nesreč v svetovnem merilu. Analize namreč kažejo, da zaradi povečane ravni kortizola pri voznikih nastane kar 47 odstotkov vseh prometnih nesreč v EU.

Rešitev BRNoutID deluje tako, da z opazovanjem parametrov v očeh s pomočjo umetne inteligence izmeri raven kortizola pri posamezniku in določi stopnjo izčrpanosti, navigacijski sistem Galileo pa s pomočjo kamer poleg voznikovega vedenja zaznava tudi druge nepredvidljive ovire na cesti. Slednji je ključen pri avtonomni mobilnosti, pri čemer nadzora nad prometom ne morejo izvajati zgolj policijske patrulje, temveč predvsem sistemi z visokohitrostnimi kamerami.

Aplikacija predstavlja preboj predvsem na področju cestne varnosti na cestah brez videonadzora, saj se namreč 54 odstotkov nesreč zgodi na cestah izven avtocestnih povezav.

Slovenska inovacija bi tako s pomočjo uporabe naprednega sistema Galileo omogočila učinkovitejše izločanje voznikov s povečano ravnjo kortizola, poleg varnosti v cestnem prometu pa bi se lahko bistveno zmanjšali stroški, ki jih ima EU zaradi prometnih nesreč.

Razvijalci aplikacije so zamisel dobili tudi na podlagi izkušenj iz nevroznanstvenega eksperimenta Oči gledajo, a možgani ne vidijo, ki ga je podjetje BLCKB izvedlo v sodelovanju z Javno agencijo za varnost v prometu. S pomočjo EEG-tehnologije so namreč ugotavljali in dokazovali, kako uporaba pametnega telefona med vožnjo vpliva na delovanje naših možganov in zmanjšuje našo pozornost.

Za rešitev BRNoutID je ta uvrstitev na tekmovanju Galileo že druga nagrada - spomladi letos je na panevropskem hackathonu #EUvsVirus osvojila drugo mesto in prvo mesto po izboru občinstva.