Expo 2020 29.10.2020 13:28

Projekt slovenskega paviljona na Expu z arhitekturno nagrado

Ljubljana, 29. oktobra - Podjetje Magnet Design je bilo na arhitekturnem dogodku Architecture Masterprize nagrajeno za projekt slovenskega paviljona na Expu v Dubaju. Prejelo je častno priznanje (honorable mention) v kategoriji notranjega dizajna oz. razstavnih prostorov, so sporočili iz podjetja.

Ljubljana.
Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020.
Foto: Magnet Vision/MGRT
Arhiv STA

Na tekmovanju Architecture Masterprize sicer žirija nagrajuje dosežke na področju arhitekture, notranjega oblikovanja in krajinskega oblikovanja v 42 kategorijah.

Izbrani koncept slovenskega paviljona za predstavitev na svetovni razstavi Expo Dubaj 2020, ki so jo sicer zaradi globalne pandemije novega koronavirusa prestavili za leto dni, predstavlja Slovenijo kot zeleno oazo tako sredi puščave Združenih arabskih emiratov, pa tudi kot zeleno osrčje Evrope na stičišču kopenskih in morskih prometnih poti z pomembno geostrateško pozicijo.

Slovenski paviljon bo postavljen v delu svetovne razstave, ki je posvečen trajnosti. V skladu s to temo bo zgrajen iz stekla, kamna, jekla in lesa. Magnet Design z arhitektom Robertom Klunom načelu je predvidel tudi inovativno uporabo vode tako znotraj kot tudi zunaj slovenskega paviljona, ki bo dodatno predstavila Slovenijo kot z vodnimi viri bogato državo.

Vodi kot simbolu življenja, vitalnosti, pretoka idej in materialov se v zasnovi paviljona pridružujeta (lebdeči) gozd kot zeleno srce naravne danosti Slovenije in duša Evrope ter sito v obliki velikega senčnika iz lesa, ki predstavlja tehnološke izume slovenskih krajev. Paviljon se bo na 1550 kvadratnih metrih razprostiral skozi tri nadstropja in bo v višino meril dobrih 15 metrov.

Objekt v Dubaju postavljata Riko in KTNK. Celotna postavitev naj bi stala 2,45 milijona evrov brez davka na dodano vrednost.

Expo bo potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022.