Podjetja 22.10.2020 16:48

Tovarna leta 2020 je nazarski BSH Hišni aparati

Ljubljana/Nazarje, 22. oktobra - Naziv tovarne leta 2020 za najboljše industrijsko podjetje je prejela družba BSH Hišni aparati iz Nazarij, ki je del skupine BSH, enega vodilnih svetovnih izdelovalcev gospodinjskih aparatov. V finalnem izboru je premagala ljubljanskega proizvajalca žarometov Hella Saturnus in proizvajalca svetil Intra lighting iz Šempetra pri Gorici.

Nazarje. Družba BSH Hišni aparati, logotip. Foto: BSH Hišni aparati

Nazarje.
Družba BSH Hišni aparati, logotip.
Foto: BSH Hišni aparati

Izbor tovarne leta tretje leto zapored organizira časnik Finance v sodelovanju z družbo KPMG poslovno svetovanje. Namenjen je predstavitvi dobrih praks slovenskih industrijskih podjetij na področju digitalizacije proizvodnje in poslovanja, tehnološke naprednosti, učinkovitosti proizvodnje, energetske učinkovitosti in skrbi za varstvo okolja ter skrbi za zaposlene.

Zmagovalca je na sklepnem dogodku, ki je letos potekal prek spleta, izbrala strokovna komisija. V njej so bili poleg predsednika Antona Papeža še izvršni direktor SID banke Sašo Keleman, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Inštitutu Jožef Stefan Stane Merše in Valerija Širovnik iz Ljubljanskih mlekarn, ki so naziv tovarne leta prejele lani.

Papež je, kot so organizatorji sporočili po današnjem spletnem dogodku, izbor nazarskega podjetja iz skupine, ki sta jo ustanovila nemška velikana Bosch in Siemens, utemeljil z besedami, da družba BSH Hišni aparati procese izvaja v skladu z zahtevami industrije 4.0 oz. avtomatizacije in digitalizacije proizvodnih procesov.

"Nagrada tovarna leta je v slovenskem prostoru zelo pomembna, mi pa smo še posebej ponosni, da smo jo dobili v letu, ko praznujemo 50-letnico ustanovitve, in da smo jo dobili kot prva od vseh Boschevih številnih tovarn," je ob razglasitvi povedal direktor letošnjega zmagovalca izbora Boštjan Gorjup, sicer tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije.

Kot spominjajo na Financah, so BSH Hišni aparati, kjer so lani izdelali več kot pol milijona samostojnih in vgradnih kavnih avtomatov srednjega in višjega cenovnega razreda ter 5,3 milijona malih gospodinjskih aparatov za pripravo hrane, po obsegu proizvodnje največja od štirih tovarn skupine BSH za male gospodinjske aparate v Evropi.

Najsodobnejšo tehnologijo uporabljajo pri izdelavi kavnih avtomatov, med koronsko krizo pa so vstopili tudi v novo kategorijo izdelkov - aparatov za pripravo hrane, ki je trenutno največji projekt BSH, vreden okoli 100 milijonov evrov, in je v Nazarje prinesel 200 novih zaposlitev.

Poleg naziva tovarna leta 2020 so podelili tudi posebno priznanje uredništva portala Tovarna leta, ki ga pripravljajo na Financah. Letos je šlo v roke proizvajalcu tiskanih vezij in sklopov FTA iz Šentjurja ter mariborski pekarni iz skupine Žito.