23.10.2020 14:34

Tasmanski vrag se je vrnil na avstralsko celino

Sydney, 23. oktobra - Tasmanski vrag, ki je do nedavnega živel le še na otoku Tasmanija, se je po 3000 letih vrnil na avstralsko celino. V zadnjih mesecih je več organizacij za zaščito živali in narave v poseben rezervat severno od Sydneyja spustilo 26 teh črnih plenilcev, v prihodnjih dveh letih letih naj bi jih sledilo še 40.

Skupina zaščitenih živali je svoj novi dom v divjini našla v 400 hektarjev velikem rezervatu severno od Sydneyja. "Zaenkrat se vragi zelo dobro odzivajo, njihovo vedenje je divje in čudovito se razvijajo," je njihovo stanje za nemško tiskovno agencijo dpa komentiral predstavnik organizacije Aussie Ark.

Njihova naselitev na avstralski celini predstavlja novo upanje za plenilce, katerih številčnost se zmanjšuje tudi na Tasmaniji. Od 90. let preteklega stoletja je njihove vrste pošteno zdesetkala posebna oblika nalezljivega raka. Na novo naseljeni vragi te bolezni po zagotovilih organizatorjev naselitve ne prenašajo.

Mesojedi vrečarji, ki tehtajo do osem kilogramov, imajo izjemno močan ugriz. Prepoznavni so tudi po rdečih ušesih, divjem vreščanju in neprijetnem vonju, ki ga širijo, ko so vznemirjeni. Od leta 1941 je tasmanski vrag zaščitena žival.