21.10.2020 15:53

Mesec znanosti 2020 bo zrcalil aktualne teme in izzive

Ljubljana, 21. oktobra - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prireja že peti Mesec znanosti, v okviru katerega se bo do konca leta zvrstil niz dogodkov, ki bodo zrcalili prioritete in izzive na področju znanosti v letu 2021. Prvi v nizu je bil ponedeljkov spletni seminar Mlade akademije na temo Načrta S ter posledicah njegove uveljavitve za raziskovalce.

Ljubljana. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prireja že peti Mesec znanosti 2020. Foto: MIZŠ

Ljubljana.
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prireja že peti Mesec znanosti 2020.
Foto: MIZŠ

V okviru Meseca znanosti se vsako leto zvrsti niz dogodkov, povezanih s predstavitvijo, delom, uspehi in promocijo slovenske znanosti in raziskovanja. Letošnji Mesec znanosti 2020 ima po navedbah ministrstva prav posebno vlogo zaradi številnih dejavnikov, ki vplivajo na pomen in vlogo znanosti v slovenski, evropski in globalni družbi.

Med drugim smo soočeni s pandemijo covida-19, "kjer znanost igra ključno vlogo pri naslavljanju in iskanju rešitev za temeljne zdravstvene, socialne, gospodarske in družbene izzive". Zaključek leta 2020 pa hkrati predstavlja tudi iztek aktualne resolucije o raziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2011-2020 in s tem iskanje dogovora o prioritetah raziskovalno-inovacijske strategije za naslednje desetletno obdobje.

Začetek prihodnjega leta prinaša tudi zagon novega okvirnega programa Obzorje Evropa in delovanja ostalih instrumentov večletnega finančnega okvira. Poseben izziv in priložnost za krepitev slovenske vloge in znanja na ravni Evropske unije pa predstavlja tudi predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021.

Dogodki Meseca znanosti bodo po navedbah ministrstva zrcalili aktualne prioritete in izzive na področju znanosti v letu 2021, zato bodo številni dogodki tematsko obarvani s predstavitvijo izhodišč raziskovalno-inovacijske strategije 2021-2030.

Osrednji dogodek ostaja podelitev državnih nagrad in priznanj na področju znanosti - Zoisova nagrada, Zoisovo priznanje, Puhova nagrada, Puhovo priznanje in priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije v letu 2020.

V okviru dogodkov Meseca znanosti 2020 bodo združili prizadevanja tudi z dogodki v okviru Evropske noči raziskovalcev, ki se bodo odvijali med 27. oktobrom in 27. novembrom 2020. Ministrstvo pa napoveduje tudi posvet Komisije za enakost na področju znanosti, ki bo tokrat obravnavala vprašanja s področja znanosti in etike.

Posebno mesto bodo namenili različnim nacionalnim predstavitvenim dogodkom za okvirni program Obzorje Evropa. Osrednji nacionalni dogodek, ki bo predstavljal zagon programa Obzorje Evropa, načrtujejo za 7. december. Konec decembra pa bodo skupaj z društvom VTIS sodelovali pri organizaciji 5. Simpozija slovenskih raziskovalcev v tujini.

Skladno z aktualnimi razmerami bodo dogodki v veliki večini potekali prek spleta, v primeru izboljšanja epidemioloških razmer v mesecu decembru pa bodo na ministrstvu preučili tudi možnosti, da se vsaj nekateri dogodki izvedejo v hibridnem formatu.