#družba 16.10.2020 15:43

Delovati začenja drugo nacionalno omrežje DAB+

Ljubljana, 16. oktobra - Danes začenja delovati tretje omrežje DAB+, ki je obenem drugo z nacionalno pokritostjo pod oznako multipleks R2. Novi multipleks je razdeljen na vzhodno in zahodno regijo, vanj pa so že vključeni regionalni radijski programi in programi narodnostnih skupnosti, ki delujejo v okviru Radiotelevizije Slovenija (RTVS).

Kot so sporočili iz RTVS, so v novi multipleks že vključeni Radio Koper, Radio Maribor, Radio Capodistria in Pomursko-madžarski radio, drugi slovenski lokalni radijski programi pa se bodo vključili na podlagi razpisa Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS.

Osnovno omrežje DAB+ R2 je postavljeno na devetih oddajnih točkah. Zahodni del je na Belem križu, Kuku, Nanosu, Skalnici in Tinjanu, vzhodni del pa na Boču, Plešivcu, Pohorju in Trdinovem vrhu.

"Z izgradnjo novih omrežij DAB+ RTVS širi novo ero radijskega oddajanja. Nov pomembnem tehnični mejnik za Slovenijo je velik korak predvsem za regionalne, lokalne in manjšinske radijske programe. Ti bodo z vključitvijo v omrežje DAB+ pridobili tudi na pokritosti," so poudarili na RTVS.

Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je ob tem izrazil zadovoljstvo, da je RTVS med vodilnimi organizacijami tudi na tem področju. "Novo, tretje omrežje pomeni velik korak naprej. Zadovoljen ugotavljam, da RTVS v vseh teh letih stopa v korak s tehnologijo, tudi na področju oddajnikov in zvez, kar smo z današnjim zagonom DAB+ R2 omrežja ponovno dokazali," je poudaril.

Na RTVS so še spomnili, da morajo biti od 21. decembra letos po evropski direktivi vsi novi avtomobili opremljeni z radijskim sprejemnikom DAB+. Potrošnikom svetujejo, naj bodo pri nakupu novega avtomobila pozorni, kakšen radio je vgrajen, saj je zamenjava radijskega sprejemnika FM za DAB+ znatno dražja kot nakup avta z vgrajenim sprejemnikom DAB+.

Prvo omrežje DAB+ R1 je začelo delovati 19. septembra 2016. V okviru tega omrežja oddajajo štirje nacionalni radijski programi RTVS, in sicer Prvi program Radia Slovenija - Prvi, Drugi program Radia Slovenija - Val 202, Tretji program - program ARS in Radio SI, ter petnajst komercialnih programov. Zmogljivost prvega multipleksa R1 je polno zasedena. Drugo lokalno omrežje DAB+ R3 za pokrivanje Ljubljane s širšo okolico deluje od začetka letošnjega aprila.