Podjetja Turizem 3.10.2020 10:15

Finalisti izbora sejalca Istrski zajtrk, Jasna Chalet in Expano

Ljubljana, 3. oktobra - Slovenska turistična organizacija (STO) je izbrala tri finaliste izbora sejalec za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu. To so Istrski zajtrk - okusi lokalno, Jasna Chalet Resort in regijski promocijski center Expano, so sporočili iz organizacije.

Istrski zajtrk - okusi lokalno združuje zajtrk iz lokalno pridelanih, tudi ekoloških živil, z individualiziranimi doživetji pri manjših ponudnikih in tako omogoča turistu, da odkrije pristne okuse in prebivalce slovenske Istre ter doživi edinstveno izkušnjo naravnega, lokalnega in tradicionalnega na destinaciji. Poslovni model temelji na načelu delitvene ekonomije in združuje v mrežo lokalne proizvajalce slovenske Istre, ponudnike nastanitev in ponudnike doživetij, pojasnjujejo na STO.

Produkt izvajajo tretjo sezono in so ga lani razširili iz koprske tudi na piransko občino. To kaže na učinkovito in predvsem trajnostno zasnovo poslovnega modela.

Glede projekta Jasna Chalet Resort na STO spominjajo, da se je začel leta 2015 z vizijo ustvarjanja vzorčnega primera trajnostno usmerjenega integriranega turističnega produkta na izjemni lokaciji, kot je kranjskogorsko jezero. Končni cilj projekta je bila izgradnja alpskega letovišča, ki dosledno zasleduje načela trajnostnega razvoja.

Med posebnostmi tako na STO izpostavljajo recikliranje obstoječega lesenega opaža, preobleko izolacije stavbe s slovensko ovčjo volno, zmanjšanje odtisa ogljikovega dioksida z ogrevanjem z ledeniško vodo, reševanje starega borovega drevesa na pomolu ter izgradnjo novega naravnega habitata za ribe, žabe in račke na mirnem delu obale jezera Jasna.

Projekt Expano pa izpostavlja izjemen arhitekturni objekt, ki je kot nacionalni paviljon predstavljal Slovenijo na svetovni razstavi Expo Milano 2015, danes pa je postavljen ob Soboško jezero kot regijski promocijski center z interaktivnim doživljajskim parkom. Kot tak predstavlja vrata v Pomurje.

V Expanu je na domiseln in inovativen način predstavljeno Pomurje, ki ga obiskovalci lahko doživijo na način, kot še nikoli poprej, izpostavljajo v STO. V interaktivnem doživljajskem parku je namreč več tematskih točk, na katerih obiskovalci pomursko regijo spoznajo iz presenetljivih zornih kotov, kot jih omogočajo napredne sodobne tehnologije.

Sejalec je nagrada za produkte in storitve, ki so nastali v zadnjih dveh letih in so s strani strokovne komisije prepoznani kot najbolj inovativni. Za sejalca 2020 so se torej lahko prijavili vsi tisti, ki so na trgu prvič javno na trgu ponudili inovativni proizvod, proces ali pristop med začetkom leta 2018 in koncem 2019.

Nagrajencem STO zagotavlja dodatno promocijo z izpostavljenostjo na nacionalnem turističnem portalu in vključevanjem v svoje promocijske aktivnosti.

Lanski zmagovalec je bil produkt Večerja treh dežel prijavitelja Hit Alpinea iz Kranjske Gore. Omenjena ponudba je prepričala z inovativnim gastronomskim popotovanjem skozi dežele ob tromeji - Zgornjesavsko dolino, avstrijsko Koroško in Furlanijo Julijsko krajino.