Turizem #družba 3.10.2020 9:55

Zgodba Ruske kapelice pod Vršičem odslej v posebni aplikaciji

Kranjska Gora, 3. oktobra - Turizem Kranjska Gora je v sodelovanju s podjetjem Escapebox razvil nov turistični produkt, in sicer aplikacijo, s pomočjo katere bodo obiskovalci lahko doživeli zgodbo Vršiške ceste in Ruske kapelice. Obiskovalci se bodo prek obogatene resničnosti seznanili z zgodbo kapelice in bridko usodo vojakov, ki so umrli pod Vršičem.

Vršič. Ruska kapelica pod Vršičem. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Vršič.
Ruska kapelica pod Vršičem.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Turizma Kranjska Gora, je Ruska kapelica eden izmed pomembnejših in lepših pričevalcev o zgodbi gradnje Vršiške ceste. Ko mineva čas, se vse bolj oddaljujemo od poznavanja te mračne in tragične zgodbe, ki v sebi nosi močno protivojno sporočilo. Gre za zgodbo ruskih vojnih ujetnikov, ki so v zaledju Soške fronte gradili cesto čez najvišje ležeči gorski prelaz v Sloveniji z namenom oskrbovanja fronte z municijo, živežem in sanitetnim materialom.

Da bi zgodbo približali obiskovalcem, so v Turizmu Kranjska Gora v sodelovanju s podjetjem Escapebox razvili AR aplikacijo, ki po besedah vodje podjetja Escapebox Marka Maučeca te zgodbe kakovostno in barvito preslika v obogateno resničnost.

AR aplikacijo Ruska kapelica lansirajo na trg v času epidemije covida-19, ko se v turizmu dogajajo premiki, ki za vedno spreminjajo to gospodarsko panogo. Obiskovalci pri uporabi aplikacije ne prihajajo v stik z nikomer, potrebujejo le svoj pametni mobilni telefon, na katerega si bodo naložili aplikacijo, ki je na voljo v spletni trgovini Google Play.

Obiskovalci bodo do šestih zgodb, ki orisujejo dogajanje, povezano z nastankom Ruske kapelice, dostopali s skeniranjem QR kod, ki so umeščene na širšem območju okoli kapelice. Z AR aplikacijo bodo obiskovalci odpotovali v preteklost in se prvoosebno spoznali s tragičnimi zgodbami vojakov prve svetovne vojne.

"Želimo si, da bi zgodbe, predstavljene na inovativen način z uporabo obogatene resničnosti, obiskovalce Ruske kapelice ponovno seznanile z oddaljeno in na pol pozabljeno zgodovino in da bi jih opomnila na dejstvo, kako srečni smo lahko, da živimo v miru. Mladi fantje, ki počivajo pod Vršičem, namreč niso umrli zaman. Sporočajo nam: Nikoli več!," so poudarili na Turizmu Kranjska Gora.