Podjetja 25.9.2020 15:18

Štajerska gospodarska zbornica podelila nagrade naj inovatorjem Podravja

Maribor, 25. septembra - Štajerska gospodarska zbornica je danes 18. doslej podelila priznanja najboljšim inovacijam v podravski regiji. Na njihov razpis je letos v roku prispelo 27 inovacij, kar je največ doslej, v inovacijske predloge pa je bilo vključenih 118 inovatorjev. Nagrajence je izbrala strokovna komisija pod vodstvom Marjana Lebra.

Maribor, Narodni dom. Predsednik vlade Marjan Šarec se je udeležil prireditve Podravsko podjetje leta. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Maribor, Narodni dom.
Predsednik vlade Marjan Šarec se je udeležil prireditve Podravsko podjetje leta.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Komisija je tokrat podelila po pet zlatih in srebrnih ter šest bronastih priznanj in 11 priznanj za prispevek na področju inovativnosti. Štirje najbolje ocenjeni inovacijski predlogi so se uvrstili v nacionalni izbor, ki ga organizira Gospodarska zbornica Slovenije skupaj z gospodarskim ministrstvom in javno agencijo Spirit Slovenija.

Zlato priznanje je prejelo podjetje Pharsol za unikatno laboratorijsko orodje, ki omogoča hitro, varno in enostavno prenašanje posodic za zamrzovanje, v katerih se hranijo biološki vzorci na ekstremno nizkih temperaturah.

Med zlatimi nagrajenci je znova tudi hoško podjetje Ledinek Engineering, ki je letos priznanje prejelo za stiskalnico za širinsko lepljenje lesnih lamel za izdelavo montažno lepljenih plošč iz masivnega lesa.

Še en zlati nagrajenec je podjetje Izoelektro s pametno napravo za brezžični nadzor odvodnika RAM-1, ki izpisuje diagram stanja in omogoča izpis vseh merjenih podatkov, s čimer bistveno zmanjša stroške vzdrževanja energetskega sistema in število izpadov električnega toka ter hkrati zvišuje varnost obratovanja celotnega energetskega sistema.

Podjetje Lumil je prejelo zlato priznanje za inovativni sistem gradnje, ki s spletnim orodjem omogoča preprosto načrtovanje poljubnega objekta ter hitro spletno naročilo, pri čemer so vsi tipski elementi vedno na zalogi in dostavljeni na izbrani naslov v nekaj dneh.

Peto zlato priznanje pa je letos šlo v podjetje U-centrix, in sicer za digitalno orodje, ki na trgu cenitev brez nalaganja aplikacije in neodvisno od moči telefonskega signala omogoča takojšnjo vzpostavitev video povezave med zavarovancem in cenilcem ter kriptiran prenos osebnih podatkov, v katerega nimajo vpogleda niti razvijalci.

Srebrna priznanja so prejele inovacije iz podjetij Eavio, Agitron in Kreal inženiring, dve pa sta šli v podjetje Impol R&R, ki ju je prijavil skupaj z Institutom Jožef Stefan. Bronasta priznanja so letos prejele inovacije iz Pošte Slovenije, podjetij Supra in Talum, dve sta šli v Henkel, še eno pa skupaj podjetjem Impol R&R, Impol PCP, Impol LLT in IMT oziroma Inštitutu za kovinske materiale in tehnologije.

Priznanja za prizadevanja na področju inovativnosti so letos prejeli samostojni inovator Alojz Bezjak, Društvo za boj proti raku Štajerske, Hortikulturno društvo Maribor, Mladinski dom Maribor, Studio TSK, Šolski center Ptuj, Višja strokovna šola, podjetja Datainfo.si, Henkel, IPPS, Pošta Slovenije in Zaposlitveni center Avantus.

Nagrajence je nagovoril prodekan za znanstveno-raziskovalno dejavnost in mednarodno sodelovanje na ljubljanski fakulteti za strojništvo Tomaž Katrašnik, ki je izpostavil pomen sodelovanja akademske sfere in podjetij.

Predsednik štajerske zbornice Roman Glaser pa je poudaril, da mora biti ta prostor, v katerem izpostavljajo tista podjetja, ki o tem ne le govorijo, pač pa tudi spodbujajo in nagrajujejo aktivnosti v smereh znanja, inovativnosti, odločenosti, razmisleka o trajnostnem razvoju in krožnem gospodarstvu, o novih tehnologijah in novih procesnih tehnikah, pa tudi novih trženjskih pristopih in družbeno odgovornem pristopu in ravnanju.