Podjetja 25.9.2020 12:32

Kovinoplastika Lož prevzela finskega proizvajalca korit Stala

Stari trg pri Ložu, 25. septembra - Kovinoplastika Lož, ki ima finskega lastnika, je prevzela vodilnega finskega proizvajalca kuhinjskih korit in pultov Stala. Gre za podjetje z dobrim tržnim položajem na skandinavskih trgih, v Kovinoplastiki Lož pa si z nakupom obetajo še hitrejšo rast na konkurenčnem evropskem trgu kuhinjskih korit in pultov, so danes sporočili iz podjetja.

Lož. Sedež podjetja Kovinoplastika Lož. Foto: Janja Zalar/STA Arhiv STA

Lož.
Sedež podjetja Kovinoplastika Lož.
Foto: Janja Zalar/STA
Arhiv STA

Vrednosti posla v Kovinoplastiki Lož ne razkrivajo, so pa za STA pojasnili da so nakup financirali deloma z lastnim in deloma z dolžniškim kapitalom. Posel je bil že izveden, kar pomeni, da je bil izveden tudi že prenos lastništva.

Finska Stala zaposluje 45 ljudi in ima skoraj 50-letno tradicijo oblikovanja izdelkov iz nerjaveče pločevine. Izdelki blagovne znamke Stala se uvrščajo v višji cenovni razred.

Kovinoplastika Lož z izdelki blagovne znamke Stala dopolnjuje ponudbo na področju kuhinjskih korit in pultov, kjer je podjetje prisotno z izdelki blagovne znamke Alveus.

Kovinoplastika Lož že več let beleži konstantno rast prodaje, ki je rezultat vlaganj v razvoj novih izdelkov in razvoj blagovne znamke Alveus. Podjetje se že sedaj uvršča med večje evropske proizvajalce, njihova ambicija pa je postati eden od treh največjih ponudnikov pomivalnih korit srednjega in višjega cenovnega ranga v Evropi, so v sporočilu še zapisali v podjetju.

Kovinoplastika Lož, ki je od leta 2017 v lasti finskega sklada KJK Capital, med drugim proizvaja stavbno okovje in komponente za stavbno okovje, pomivalna korita, gastronorm posodo in sorodne izdelke iz inoxa za opremo kuhinj ter specializirana orodja.

Kovinoplastika Lož je, kot so še navedli v podjetju, pred razglasitvijo epidemije koronavirusa poslovala skladno z načrtom, ki je predvideval rast. Koronska kriza je vplivala na poslovanje podjetja, zato bodo prihodki ob koncu leta nižji od načrtovanih. "Poslovanje podjetja je kljub trenutnim razmeram stabilno in tudi za letošnje leto načrtujemo pozitiven rezultat," so v podjetju poudarili za STA.

Kovinoplastika Lož s 568 zaposlenimi je leto 2019, kot izhaja iz na Ajpesu objavljenega letnega poročila, sicer sklenila s prodajo v višini 52,8 milijona evrov, kar je nekoliko manj kot leto prej. Dobiček iz poslovanja je znašal 2,2 milijona evrov in je bil nekoliko višji kot v 2018, čisti dobiček pa je dosegel dva milijona evrov in je bil na ravni leta 2018. Kot so v letnem poročilu navedli v družbi, so lani v prvem polletju poslovali zelo dobro, v drugi polovici leta pa so že čutili precejšnje ustavljanje nekaterih panog in gospodarstev.