Podjetja Turizem 19.9.2020 8:44

Smučišče Golte v novo sezono z nekaj novimi naložbami

Golte, 19. septembra - Na smučišču Golte, ki je v lanskem poslovnem letu ustvarilo 849.502 evrov izgube, kar je okoli 71.000 evrov več kot leto prej, načrtujejo nekaj novih naložb, dogovori z dobavitelji in izvajalci so že v zaključni fazi. Gre za naložbo v opremo, ki jim bo omogočila, da bodo v mrzlih dneh zasnežili bistveno več kilometrov prog kot doslej.

Golte. Smučarski center Golte. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Golte.
Smučarski center Golte.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedala direktorica družbe Golte Suzana Srdić, bi s to naložbo omogočili zgodnji začetek smučarske sezone, ki bi trajala dlje, zagotovili bi tudi več obratovalnih dni s kakovostno urejenimi progami. Vrednost naložbe naj bi znašala nekaj 100.000 evrov.

"Del investicij bodo tudi lepotni popravki na obstoječih napravah in opremi, v teh dneh tako že potekajo dela in aktivnosti na eni izmed sedežnic, ki bo dobila novo preobleko. Osredotočamo se predvsem na oblikovanje zanimivih zimskih paketov, ki bodo ponujali tudi možnost plačila s turističnimi boni," je dejala Srdićeva.

Pojasnila je tudi, da aktivno delajo tudi na novih produktih, ki bodo že del tudi prihajajoče zimske sezone. Tako kot ostali smučarski centri, tudi na Golteh pričakujejo, da bo vlada podaljšala rok za koriščenje bonov tudi v leto 2021 ter tako preprečila večji izpad prihodka podjetjem, ki največji del prihodkov ustvarijo prav v zimskih mesecih.

Glede zaposlovanja je Srdićeva pojasnila, da je pri njih delo in zaposlovanje zelo sezonsko naravnano, zato že zdaj iščejo kader za zimsko sezono, kar pomeni, da bodo pred pričetkom zimske sezone dodatno zaposlovali. "Je pa res, da so načrti kot na vseh ostalih področjih, tudi na področju zaposlovanja kratkoročni zaradi negotovosti situacije z novim koronavirusom. Če bi se ukrepi zaradi virusa covid-19 ponovno zaostrili, če bi nam omejili poslovanje ali sprejeli kakšne druge drastične ukrepe, takrat se seveda lahko kaj hitro spremeni tudi načrt glede zaposlovanja." opozarja Srdićeva.

Sicom invest kot 95-odstotni lastnik podjetja Golte je sicer na mozirsko občino naslovil zavezujočo ponudbo za odkup njenega 0,61-odstotnega deleža, ki je vreden okoli 3500 evrov. Lastnik Golte je občini ponudil odkup njenega lastniškega deleža s 50-odstotnim popustom kar znaša skoraj 1800 evrov. Občinski svet mozirske občine pa je sklenil, da se poslovni delež ne odproda, je za STA povedal direktor mozirske občinske uprave Ivo Glušič.

Družba Golte je sicer lansko poslovno leto, ki se je izteklo konec marca letos, sklenila z 1,84 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, medtem ko pa so leto prej znašali 1,90 milijona evrov. Upad prihodkov in izgubo pa Srdićeva pripisuje temu, da sta bili zadnji dve zimski sezoni zelo slabi.