29.7.2020 13:52

Slovenki uvrščeni na prestižni seznam #EUwomen4future

Ljubljana, 29. julija - Raziskovalka primorske univerze Andreja Kutnar ter direktorica platforme Circular Change Ladeja Godina Košir sta uvrščeni na seznam nove kampanje Evropske komisije #EUwomen4future. Ta vključuje 23 izjemnih žensk z različnih področij, od tega jih 10 prihaja s področja znanosti, raziskav in inovacij.

Ljubljana. Raziskovalka primorske univerze Andreja Kutnar. Foto: InnoRenew CoE

Ljubljana.
Raziskovalka primorske univerze Andreja Kutnar.
Foto: InnoRenew CoE

Bled. Ustanoviteljica in direktorica Circular Change Ladeja Godina Košir. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Bled.
Ustanoviteljica in direktorica Circular Change Ladeja Godina Košir.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kampanja, ki jo je predstavila evropska komisarka za inovacije, raziskave,kulturo, izobraževanje in mlade Mariya Gabriel, vključuje izjemne ženske, dejavne na področju raziskav, inovacij, izobraževanja, kulture in športa.

Kot navdih je na seznamu izbrank tudi Marie Sklodowska Curie, pionirka na področju raziskovanja sevanja, ki je skupaj z Henrijem Becquerelom in možem Pierrom Curiejem kot prva ženska prejela Nobelovo nagrado za fiziko in osem let kasneje tudi Nobelovo nagrado za kemijo.

Kampanja #EUwomen4future se osredotoča na nekatere vrhunske dosežke, ki bodo oblikovali Evropo v prihodnje, pri čemer je v jedru spoznanje, da se brez svojih talentiranih in delu predanih strokovnjakinj Evropa ne more razvijati. Izbrane izjemne posameznice naj bi zato tudi s svojim zgledom spodbujale druge ženske in dekleta, da iščejo priložnosti in uresničujejo svoje poklicne in osebne želje.

Andreja Kutnar je redna profesorica, nosilka področja Znanost o lesu na oddelku za Aplikativno naravoslovje Univerze na Primorskem in direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. Je članica upravnega odbora mednarodne organizacije InnovaWood in direktorica upravnega odbora Society of Wood Science and Technology (SWST). Njena strokovna področja so lesni kompoziti, hidro-termična obdelava lesa in adhezivno vezanje lesa.

Ladeja Godina Košir pa je ustanoviteljica in direktorica platforme Circular Change ter predsednica Evropske platforme za krožno gospodarstvo ECESP. Leta 2018 je bila finalistka za nagrado The Circulars 2018 v kategoriji Circular Economy Leadership, prepoznana kot "regionalni motor krožne tranzicije".