Turizem 25.7.2020 8:38

Namesto tradicionalnega postavljanja klopotca letos vinska doživetja

Maribor, 25. julija - Zavod za turizem Maribor Pohorje ta konec tedna pripravlja vinsko obarvana doživetja Maribora in okolice. Na ta način bodo obeležili tradicionalno postavljanje klopotca pred Hišo Stare trte na Lentu, vsakoletno prireditev, ki je letos zaradi omejitev in ukrepov proti širjenju okužbe z novim koronavirusom, ne bo.

Ljubljana. Belo in rdeče vino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Belo in rdeče vino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Najstarejši trti na svetu bo klopotec, ki velja za edinstven in nepogrešljiv simbol lokalne vinske pokrajine, kljub temu tudi letos delal družbo, in sicer od konca julija do znamenitega martinovanja v novembru.

V Mariboru ga tradicionalno in množično postavljajo zadnjo soboto v juliju. Da bi Mariborčani in obiskovalci mesta kljub omejitvam ta dan lahko preživeli v dobri družbi in pri tem doživeli odlično vinsko ponudbo, je zavod v sodelovanju s ponudniki organiziral več manjših vinskih doživetij.

Danes tako ljubitelje kakovostne žlahtne kapljice vabijo na pohod po poti najlepših vinskih zgodb od Svečine mimo Vinagove kleti do najstarejše trte na svetu s sommelierjem, prav tako voden bo ogled vinorodnih gričev Maribora z edinstvene razgledne točke. Na voljo so tudi degustacije na turistični ladjici, voden ogled in degustacije v Hiši Stare trte ter voden kolesarski izlet po poti Stare trte. V nedeljo bo potekalo postavljanje klopotca na novi fontani vin v Vodolah.

Kot je povedala direktorica mariborskega zavoda za turizem Doris Urbančič Windisch, je letošnja alternativa tradicionalnemu postavljanju klopotca odlična priložnost za spoznavanje poletnih vinskih doživetij tudi za domačega gosta.

"Z unovčitvijo turističnega bona obiskovalcem nudimo varen in kakovosten oddih na Štajerskem. Ob tem ugotavljamo, da so aktualne razmere pripomogle k učinkovitejšemu povezovanju različnih ponudnikov v destinaciji in oblikovanju novih turističnih produktov," je še dodala Urbančič Windischeva.

Letošnja turistična sezona bo zaradi epidemije tudi v štajerski prestolnici in njeni okolici veliko bolj skromna kot rekordna lanska. Med tistimi, ki so prišli, sicer še vedno prevladujejo tuji gostje, medtem ko je glede na lansko leto, tudi po zaslugi bonov, okoli četrtino domačih gostov, kar je nekaj več kot lani. Zasedenost hotelov, ki so odprti, je v povprečju 20 do 25-odstotna.