Turizem 21.6.2020 10:18

Z Okusi Škofjeloškega povezovanje lokalnih ponudnikov živil in gostincev

Škofja Loka, 21. junija - Po vzoru nekaterih drugih območij po državi se tudi na Loškem lotevajo nadgradnje obstoječe kulinarične ponudbe in povezovanja med gostinci ter lokalnimi pridelovalci hrane. Zato so se lotili projekta Okusi Škofjeloškega, v okviru katerega so ta teden pripravili srečanje ponudnikov in gostincev.

Ljubljana. Kulinarika, kuhar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kulinarika, kuhar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Projektni partnerji Razvojna agencija Sora, Območna obrtno-podjetniška zbornica Škofja Loka, Kmetijsko gozdarski zavod Kranj in Društvo za razvoj podeželja Resje z nekoliko zamude zaradi epidemije covida-19 nadaljujejo z aktivnostmi projekta. Ta teden so se tako na Turistični kmetiji Pri Marku v Crngrobu prvič na enem mestu v večjem številu zbrali ponudniki lokalnih živil in gostinci ter turistične kmetije na Loškem.

Na srečanju je sodeloval tudi nosilec Michelinove zvezdice, kuharski mojster Uroš Štefelin, ki skupaj z Marcelo Klofutar iz tradicionalnih slovenskih jedi ustvarja uspešno kulinarično zgodbo v Vili Podvin. Gosta sta predstavila svoje izkušnje pri zasnovi in izvedbi kulinaričnega festivala Okusi Radol'ce. Svoje izkušnje pa so z zbranimi delili tudi predstavniki Gostišča Draga v Begunjah na Gorenjskem in kmetije Likozar iz Šenčurja.

Vsi omenjeni so veliki zagovorniki uporabe lokalnih surovin in avtentičnosti pri pripravi in postrežbi domačih jedi, zato je bilo v ospredje postavljeno lokalno sodelovanje tako med gostinci in kmeti, kot tudi vključevanje ostalih lokalnih ponudnikov, na primer ponudnikov izdelkov domače in umetnostne obrti, so sporočili iz Turizma Škofja Loka.

Udeleženci so ugotovili, da zametki sodelovanja med gostinci in kmeti sicer že obstajajo tudi na Loškem, a je še veliko neizkoriščenih priložnosti za poglobitev takega povezovanja in sodelovanja na vseh ravneh. Pri tem pa bo ključen preskok v miselnosti tako gostinca kot turistične kmetije in ponudnika lokalnih surovin pri ustvarjanju, oblikovanju ter ponujanju produktov strankam in gostom.

Kot je poudaril Štefelin, je bistvenega pomena pri tem medsebojno razumevanje in spoštovanje dela, ki ga opravita tako kmet kot gostinec, vsak na svojem področju. Pomembne so tudi zgodbe, ki jih s svojim delom pišeta oba, predstavitev teh zgodb gostu ter aktivno vključevanje gostov v samo kulinarično doživetje.

Projektni partnerji Okusov Škofjeloškega, ki ga v okviru programa razvojna podeželja sofinancirata EU in država, si želijo, da bi se za takšno povezovanje odločilo čim več ponudnikov lokalnih živil in gostinstva. Skozi projekt bodo ob uporabi lokalnih surovin prenovili in nadgradili obstoječo kulinarično ponudbo in jo v začetku prihodnjega leta gostom predstavili tudi s kulinaričnim festivalom.