27.5.2020 17:08

Svet Evrope išče svetovalce v projektu Hiša za otroke

Ljubljana, 27. maja - Svet Evrope je objavil razpis za zagotavljanje svetovalnih storitev v projektu Hiša za otroke po modelu Barnahus v Sloveniji. Gre za vodilni evropski model za otrokom prijazni multidisciplinarni in medinstitucionalni odziv na spolno zlorabo otrok in nasilje nad otroci. Rok za prijavo je 19. junij, so sporočili iz ministrstva za pravosodje.

V torek je Svet Evrope objavil razpis za strokovnjake za svetovalne storitve na področjih analize in pregleda zakonodaje ter politik, usposabljanja in podpore strokovnim delavcem na področju pravosodja in policije, vključno s sodniki, tožilci, odvetniki ter policisti in na področju medresorske koordinacije in sodelovanja.

V razpisu pa iščejo tudi svetovalne storitve na področjih participacije otrok in zaščite otrok, forenzičnega zaslišanja otrok in forenzičnega telesnega pregleda otrok žrtev spolne zlorabe ter usposabljanja in ozaveščanje otrok, staršev in strokovnih delavcev na področju otrokovih pravic ter zaščite otrok pred nasiljem.

Razpis je namenjen podpori izvedbe skupnega projekta Evropske unije in Sveta Evrope Barnahus Hiša za otroke v Sloveniji, ki poteka v sodelovanju z ministrstvom za pravosodje in s finančno podporo generalnega direktorata Evropske komisije za podporo strukturnim reformam.

Barnahus je model obravnave otrok, ki so žrtve spolne zlorabe ali nasilja. Temelji na multidisciplinarni in medinstitucionalni otroku prijazni obravnavi. Izraz Barnahus izhaja iz islandskega modela obravnave, ki ga je odbor podpisnic Lanzarotske konvencije prepoznal kot primer dobre prakse, nanaša pa se na otrokom prijazno in varno okolje, ki pod eno streho združuje več služb za obravnavo žrtev na usklajen in učinkovit način, so sporočili.

Osrednji cilj je usklajevanje vzporednih kazenskih preiskovalnih postopkov in postopkov za zaščito otroka.