Mediji 27.5.2020 16:50

Na kulturnem ministrstvu zaenkrat redkobesedni o prenovi medijske zakonodaje

Ljubljana, 27. maja - Na ministrstvu za kulturo zaenkrat še ne želijo govoriti o podrobnostih načrtovane prenove medijske zakonodaje, saj po njihovih navedbah predlogi še niso dovolj dodelani. So pa za STA pojasnili, da preučujejo predlog novele zakona o medijih, ki ga je pripravila prejšnja vlada. Ocenili so namreč, da je predlog dober in lahko služi kot osnova.

Ljubljana. Ministrstvo za kulturo. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ministrstvo za kulturo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Niso pa na kulturnem ministrstvu naklonjeni predlogu novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki ga je opozicijska poslanska skupina LMŠ 14. maja vložila v parlamentarni postopek. Predlog predvideva spremembo sestave in načina imenovanja članov programskega sveta RTVS, s čimer naj bi se zmanjšal vpliv politike na imenovanje svetnikov.

Programski svet javne radiotelevizije bi imel po predlogu LMŠ namesto zdajšnjih 29 le še 23 članov. Pet bi jih imenoval državni zbor, dva predsednik republike, 16 pa civilna družba oziroma strokovna javnost. Na ministrstvu pa zaenkrat še ne pojasnjujejo, ali in kakšne spremembe oziroma dopolnitve novele zakona o RTVS bodo predlagali.

Je pa možnost sprememb financiranja RTVS in drugih medijev v ponedeljkovem pogovoru za televizijo Nova24TV nakazal premier Janez Janša. "Najmanj kar je, bi bilo treba to silno vsoto denarja bolj pravično porazdeliti," je dejal o rtv-prispevku. Dodal je, da številke iz drugih držav kažejo, "da bi se dalo z bistveno manj denarja delati bistveno bolje".

Po neuradnih informacijah časnika Dnevnik na ministrstvu že pripravljajo spremembe zakona o RTVS. Razmišljali naj bi tudi o spremembi rtv-prispevka. Tako naj bi z zbranim denarjem podpirali še druge medije, denimo v okviru letnega medijskega razpisa, del sredstev naj bi namenili tudi STA. Prav tako naj bi načrtovali spremembe v nadzornem svetu STA.

Sicer so se slovenski mediji v času epidemije covida-19 soočili z upadom oglaševanja in prodaje, v nekaterih je del ekip tudi na čakanju. Zato jih je presenetilo nedavno sporočilo z ministrstva za kulturo, da ne morejo z gotovostjo vedeti, ali bodo lahko zagotovili izplačilo vseh sredstev na podlagi oktobra lani končanega medijskega razpisa.

Kot so zapisali, bodo, ko bodo dobili zahtevke za izplačilo, izplačali do 30 odstotkov sredstev. Preostala sredstva naj bi izplačali po sprejetju rebalansa proračuna. Parlamentarni odbor za kulturo pa na seji 19. maja ni prisluhnil pozivom predstavnikov zainteresirane javnosti, naj zaradi posledic epidemije ministrstvo in vlada zagotovita paket pomoči medijem.