Podjetja Turizem 31.5.2020 8:13

Od ponedeljka rezervacije za Teden restavracij

Ljubljana, 31. maja - S ponedeljkom bodo restavracije začele sprejemati rezervacije za prestavljeni spomladanski Teden restavracij 2020. Po posebni ceni 19. oz. 25 evrov bodo kuharski mojstri goste razvajali med 12. in 21. junijem. V akciji tokrat sodelujeta 102 restavraciji.

Ljubljana. Restavracija, pogrinjek, obrok. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Restavracija, pogrinjek, obrok.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po koronavirusu se mora življenje spet čim prej normalizirati, je v sporočilu za javnost podaril selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger. "Teden restavracij bo pokazal, kako se da v naših najboljših restavracijah in ob dobri hrani, seveda z upoštevanjem vseh varnostnih ukrepov in protikoronskih priporočil, ponovno uživati," je prepričan.

Letošnjo pomlad je po navedbah Mencingerja glavna naloga Tedna restavracij, da slovenske goste ponovno vrne v najboljše slovenske restavracije. Pobuda je bila sprva zastavljena za marec, a so jo zaradi epidemije premaknili na junij.

Tokratni poudarek kulinarične prireditve je povezovanje preteklosti in sodobnosti. Vrhunska kakovost mora namreč črpati iz bogate tradicije, hkrati pa ne sme obstati v preteklosti, temveč mora tradicijo nadgrajevati, so zapisali organizatorji.

Cena menijev v tem tednu bo enaka lanski - 19 evrov. Izjema so najboljše ocenjene restavracije, kjer bo cena posebnega menija 25 evrov. Število sodelujočih restavracij in gostiln je 102.

V slovenskem Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije in kuharski mojstri, ki dvakrat letno - spomladi in jeseni - v desetih dneh predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni. S tem nagradijo svoje stalne goste za zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni nujno vedno draga.

Slovenski Teden restavracij se je začel v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 z devetimi sodelujočimi restavracijami in 3000 gosti. Lani je v dveh akcijah 100 restavracij obiskalo več kot 90.000 gostov.

"Teden restavracij se je leta 2012 začel s ceno 12 evrov, nato pa je vsako leto z novo letnico dodajal po evro, z namenom, da postopno dosežemo 'pravo' ceno. Menimo, da smo jo dosegli lani, z 19 evri," je dodal Mencinger. Zato letos cene menija ne bodo dvignili, a hkrati uvajajo dodatek na kakovost - dražji bo torej obrok v najbolje ocenjenih restavracijah, ki se ponašajo s tremi ali več srčki.

"Z doplačilom za srčke želimo še bolj spodbuditi obisk v restavracijah z enim in dvema srčkoma času Tedna restavracij, razbremeniti gnečo pri rezervacijah v najbolj zaželenih oz. najboljše ocenjenih restavracijah, odpraviti uravnilovko pri gostinskih cenah, izpostaviti pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov ter omogočiti boljšo primerjavo med kakovostjo menijev v sodelujočih restavracijah," je pojasnil.