23.5.2020 8:10

V ZDA v sredo prva ameriška izstrelitev astronavtov po desetletju

Cape Canaveral, 23. maja - Ameriška vesoljska agencija Nasa bo v sredo v sodelovanju z zasebnim vesoljskim podjetjem Space X Elona Muska prvič po letu 2011, ko so upokojili raketoplane, z vesoljskega centra Kennedy v Cape Canaveralu na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslala človeško posadko. Izstrelitev si namerava v živo ogledati tudi predsednik ZDA Donald Trump.

ZDA. Astronavt, vesoljska obleka. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA.
Astronavt, vesoljska obleka.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Nasina astronavta in testna pilota Doug Hurley in Bob Behnken sta prispela na Florido iz baze v teksaškem Houstonu. Nasa in Space X sta v petek opravila zadnje varnostne preglede in prižgala zeleno luč za zgodovinsko izstrelitev, ki je predvidena za sredo zvečer ob 22.33 po srednjeevropskem času.

Američani so od upokojitve raketoplanov na ISS za drag denar pošiljali svoje astronavte z ruskega raketnega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu. Nasa se je po upokojitvi raketoplanov posvetila pripravam za vrnitev na Luno in pot na Mars, obenem pa podpisala pogodbe z zasebnimi podjetji za prevoz tovora in ljudi do ISS.

Tokrat bosta z raketo falcon 9 podjetja Space X prvič do ISS poletela ameriška astronavta, ki bosta na postaji ostala za najmanj mesec dni in največ štiri mesece. To bo tudi prva izstrelitev človeške posadke z raketo zasebnega podjetja na ISS, kjer je trenutno le Američan Chris Cassidy, ki je kolegoma že sporočil, da komaj čaka, da vidi "njuna grda ksihta v živo".

Polkovnik zračnih sil ter nekdanji marinec in pilot lovskega letala Behnken je za srečno pot in vrnitev sledil ruski tradiciji in je s soprogo, ki je prav tako astronavtka, in 6-letnim sinom posadil drevo. Prav tako je nalepil nalepko misije na simulator letenja SpaceX v Houstonu.

Izstrelitve raketoplanov in pred tem raket si je ob obali Floride tradicionalno ogledalo več tisoč ljudi. Tokrat jih bo zaradi pandemije covida-19 manj, vendar bodo prišli, čeprav sta Nasa in Space X ljudem priporočila, naj si zaradi varnosti izstrelitev raje ogledajo po televiziji. Nasa je pripravila tudi posebno "virtualno izkušnjo".

Lokalne oblasti okrožja Brevard nameravajo ljudem vseeno dovoliti ogled izstrelitve in jih celo pozivajo, naj se zberejo v čim večjem številu, seveda ob upoštevanju ustrezne medsebojne razdalje, saj bo dogodek koristil lokalnemu turizmu. Šerif okrožja Brevard Wayne Ivey je dejal, da ljudem ne more preprečiti ogleda zgodovine v živo in zagotavlja, da bo na voljo dovolj šerifovih pomočnikov za zagotavljanje varnosti. Delili bodo tudi zaščitne maske.

Za uradnega predstavnika vlade na izstrelitvi je bil predviden podpredsednik ZDA Mike Pence, ki prisotnosti na dogodku ni odpovedal, čeprav se je zanjo sedaj odločil tudi predsednik Trump. Povabil ga je zvezni kongresnik s Floride Michael Waltz. Trump, ki je ustanovil vesoljske sile ZDA z logotipom televizijske serije Zvezdne steze, naj bi bil takoj za. Poleg navdušenja nad vesoljem so letos tudi volitve in Florida je spet pomembna država.

Trumpa naj bi v Cape Canaveralu pozdravil Musk, s katerim sta trenutno na isti valovni dolžini glede ponovnega odpiranja ekonomije v času pandemije covida-19. Musk je v sporu z lokalnimi oblastmi v Kaliforniji glede odprtja tovarne avtomobilov Tesla in Trump ga je pri tem takoj podprl.

Trump se je pred dnevi z novinarji že šalil, da bo šel in jih vzel s seboj in jih dal na raketo, da jih ponese v vesolje stran od njega. Obojestranska želja za zdaj še ne bo uresničena, čeprav se v prihodnosti res obetajo tudi turistični poleti v vesolje.