Turizem 19.5.2020 13:21

V Strunjanu v novo kopalno sezono s prenovljeno plažo

Strunjan, 19. maja - Priljubljena strunjanska plaža bo letošnjo kopalno sezono, ki se bo sicer začela prihodnji mesec, pričakala v novi podobi. V prenovo, ki se je začela novembra lani in je trajala do marca, so v Termah Krka vložili okoli 350.000 evrov, pri čemer so obsežen del kopališča ozelenili, poenotili njegovo podobo in razširili ležalne površine.

Strunjan, plaža. Prenovljena plaža v Strunjanu. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Strunjan, plaža.
Prenovljena plaža v Strunjanu.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Strunjan, plažni bar Cavedin. Novinarska konferenca s predstavitvijo prenovljene strunjanske plaže, na kateri so sodelovali župan Občine Piran Đenio Zadković, vodja poslovne enote Talaso Strunjan Silvana Ilić Topić in direktor družbe Javno podjetje Okolje Piran Gašpar Gašpar Mišič. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Strunjan, plažni bar Cavedin.
Novinarska konferenca s predstavitvijo prenovljene strunjanske plaže, na kateri so sodelovali župan Občine Piran Đenio Zadković, vodja poslovne enote Talaso Strunjan Silvana Ilić Topić in direktor družbe Javno podjetje Okolje Piran Gašpar Gašpar Mišič.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Strunjan, plaža. Prenovljena plaža v Strunjanu. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Strunjan, plaža.
Prenovljena plaža v Strunjanu.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Strunjan, plaža. Prenovljena plaža v Strunjanu. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Strunjan, plaža.
Prenovljena plaža v Strunjanu.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Strunjan, plaža. Prenovljena plaža v Strunjanu. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Strunjan, plaža.
Prenovljena plaža v Strunjanu.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Za 600 metrov dolgo strunjansko plažo, kjer bo letos že 23. leto zapored zaplapolala modra zastava, že desetletja kot najemnik skrbijo v Termah Krka, kjer so se ob upoštevanju omejitev zaradi umestitve v območju krajinskega parka lotili obsežne prenove, je na današnji novinarski konferenci povedala vodja Krkine poslovne enote Talaso Strunjan Silvana Ilić Topić.

Konkretno so območje vzdolž celotne plaže pod borovci nasuli z gramozom in tako razširili ležalne površine, preostalih 4600 kvadratnih metrov površin so ozelenili in vgradili zalivalni sistem. Kjer je bilo potrebno, so poenotili tlake in dodali okoli 450 kvadratnih metrov lesenih teras, površino nekdanjega igrišča za odbojko so prav tako ozelenili in s tem razširili ležalne površine. Prenova je zajela še zasaditev novih dreves, ureditev otroškega igrišča, novo razsvetljavo in namakalni sistem, sanacijo betonskih tal na prehodu v morje, zamenjavo neustreznih kanalizacijskih cevi, priklop obstoječih plažnih tušev na meteorno kanalizacijo, zamenjavo javnega vodovoda od plažnega bara Cavedin do konca kopališča ter postavitev nove info točke.

Uradna otvoritev plaže je predvidena za 19. junij. Po besedah vodje Talasa Strunjan sicer še vedno čakajo na točna navodila pristojnih, a je že zdaj jasno, da kopalcev ne bo malo. Že tradicionalno prevladujejo slovenski gosti, ki jih v velikem številu pričakujejo tudi letos. "Vsekakor bomo morali upoštevati neko varnostno razdaljo in druge zaščitne ukrepe, ki nam jih bodo predpisali," je dodala.

Direktor upravljalca plaže Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič pa je pojasnil, da je plaža sicer dostopna za vse, a da se zaradi omejitev, povezanih s covidom-19, utegne zgoditi, da bo upravljalec presodil, da je plaža polna, ter jo posledično zaprl oz. omejil število obiskovalcev.

Piranski župan Đenio Zadković je poudaril, da strunjanska plaža predstavlja šolski primer zelo dobrega sodelovanja med občino, Okoljem Piran kot upravljalcem javne površine in zasebnim sektorjem: "Gre za premišljeno investicijo v smislu javno-zasebnega partnerstva s številnimi pozitivnimi učinki, naj gre za kakovostnejšo ureditev obalnega pasu ali njegovo izrabo v poslovne ali rekreativne namene".

Občina je sicer s tem, ko je prestavila dostopno cesto s plaže na rob ob Stjuži, zagotovila pogoje za zaokrožitev plažnega prostora.

V občini si po županovih besedah želijo še več tovrstnih investicij. "Želim si, da bi se na takšen način uredila tudi portoroška plaža pred hotelom Metropol in Kempinski," je dejal Zadković.

Gašpar Mišič je priznal, da so se z najemnikom dalj časa usklajevali glede prenove plaže in kar nekaj idejnih rešitev tudi zavrnili, a so se naposled uskladili ter dosegli sonaravno podobo plaže.

Ob tem je Gašpar Mišič izpostavil, da plaža kot samostojna dejavnost za upravljalca ni dobičkonosna, lahko pa predstavlja dodano vrednost hotelske in gostinske ponudbe. Tako imajo v Okolju Piran v načrtu tudi ureditev in oddajo v najem plaže v Fiesi, če ne letos, pa zagotovo v sezoni 2021.