Podjetja #družba 5.5.2020 12:09

Spletna knjižnica Biblos z rekordno izposojo v času karantene

Ljubljana, 5. maja - V letu 2019 je bilo v spletni knjižnici Biblos zabeleženih 98.000 izposoj, Slovenci pa so si le v času karantene izposodili 90.000 e-knjig. Biblos beleži že 25.000 uporabnikov in blizu 1500 izposoj na dan, vsak uporabnik pa si je v povprečju izposodil 3,6 knjige. Uporabniki niso le iz Slovenije, ampak prihajajo iz več kot 70 držav.

Ljubljana, knjižnica. Biblos - prva slovenska distribucijska platforma za elektronske knjige. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, knjižnica.
Biblos - prva slovenska distribucijska platforma za elektronske knjige.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Te dni knjižnice ponovno odpirajo svoja vrata, v času karantene, ko so bile zaprte, pa je bil edini način izposoje slovenskih e-knjig prek Biblosa, edine slovenske e-knjižnice. Od sredine marca so v e-knjižnici Biblos, v kateri je na voljo že več kot 4000 knjižnih naslovov, vanjo pa je vključenih 61 knjižnic, zaznali eksponentno rast izposoje, ki verjetno napoveduje dolgoročne spremembe bralnih navad, so zapisali pri založbi Beletrina.

Dodali so, da je od zaustavitve javnega življenja v Sloveniji zaradi razglasitve epidemije Biblos obiskalo do 10.000 oseb na dan. Povprečna dnevna izposoja celotnega obdobja do sedaj je 1740, najvišja dnevna pa 2667. Biblos se širi tudi preko geografskih meja - uporabniki namreč prihajajo kar iz 72 različnih držav, največ jih je poleg Slovenije še iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Velike Britanije, Belgije, Nemčije, Švice, ZDA in Luksemburga.

Bralci so v času krize spoznali tudi prednosti e-knjig pred fizičnimi: ko so bile knjižnice in knjigarne zaprte, je Biblos bralcem omogočal branje najnovejših knjižnih poslastic iz varnega zavetja doma, ob tem pa so bile vse knjige dostopne 24 ur na dan 7 dni v tednu. Med drugim je bralnike in druge naprave za branje moč učinkovito razkužiti, knjigo si bralec lahko izposodi od doma, zamudnine pa ne obstajajo, saj se e-knjiga po dveh tednih sama vrne na digitalno polico.

Izkušnja Biblosa je tudi vključujoča, so zapisali, saj je oddaljeni dostop od koderkoli in kadarkoli v veliko pomoč gibalno oviranim, ki gredo težje sami v oddaljene knjižnice, slabovidni bralci pa si lahko povečajo črke in prilagodijo osvetlitev. Zato v Biblosu verjamejo, da se bo del slovenskih bralcev za vedno preselil med e-knjige, ki čakajo na policah uporabnikom prijazne platforme, ki se nenehno posodablja in izboljšuje.

Spletna knjižnica Biblos je nastala leta 2013 pod okriljem Beletrine v tesnem sodelovanju z mrežo slovenskih splošnih knjižnic in institutom Izum, skrbnikom sistema Cobiss.