Mediji 20.4.2020 12:34

V Avstraliji bosta Google in Facebook plačevala za novice

Sydney, 20. aprila - Spletna velikana Google in Facebook bosta morala v Avstraliji plačati milijone dolarjev za novice, ki jih objavljata na svojih spletnih platformah. Avstralska vlada je odločitev sprejela v podporo medijem, ki so se zaradi epidemije novega koronavirusa znašli v precej nezavidljivem položaju.

Berlin.
Logotip držbenega omrežja Facebook.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Avstralski finančni minister Josh Frydenberg je napovedal, da bo ustrezen zakon pripravljen julija. Avstralija bo tako postala prva država na svetu, kjer bosta morala omenjena spletna velikana plačevati za objavljanje novic.

"Gre za to, da ti tehnološki velikani prevzamejo odgovornost in da zagotovimo resnično konkurenco. Gre za zagotavljanje enakih konkurenčnih pogojev. Gre za ohranjanje delovnih mest v novinarstvu in za zagotavljanje pravičnih rešitev za vse," je poudaril Frydenberg.

Zaradi izbruha novega koronavirusa in ukrepov, uvedenih za njegovo zajezitev, so se močno zmanjšali prihodki avstralskih medijev iz oglaševanja, prav tako je oteženo njihovo delovanje. Številni so zato ugasnili ali pa so okrnili delovanje.

Sprva je bilo predvideno, da bo prispevek spletnih velikanov za objavljanje novic prostovoljen, vendar so pogovori glede plačevanja propadli, zato se je avstralska vlada odločila, da bo obvezno.

Medijske organizacije po vsem svetu se pritožujejo, da Facebook in Google ohranjata preveliko moč na spletnem oglaševalskem trgu, hkrati pa imata veliko korist od vsebin, ki jih ustvarjajo mediji, a za njih nič ne plačujeta.

Avstralski trg spletnega oglaševanja je vreden skoraj devet milijard avstralskih dolarjev (5,2 milijarde evrov) na leto. Po navedbah finančnega ministra si Google odreže 47 odstotkov tega kolača, Facebook pa 24 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.