Podjetja Expo 2020 16.4.2020 8:09

Gospodarsko ministrstvo podpira preložitev Expa

Ljubljana, 16. aprila - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je vladi predlagalo, naj na glasovanju na generalni skupščini Mednarodnega urada za razstave (BIE) podpre preložitev svetovne razstave Expo zaradi pandemije novega koronavirusa. Expo bi se moral v Dubaju začeti konec letošnjega oktobra, organizacijski odbor pa predlaga enoletno preložitev.

Italija, Milano. Svetovna razstava Expo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Italija, Milano.
Svetovna razstava Expo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je zapisano v predlogu sklepa, objavljenem na spletnih straneh vlade, slednja glede na trenutne razmere podpira skupni predlog, ki so ga konec marca podali predstavniki držav udeleženk in organizatorji Expa. Ta predvideva preložitev za eno leto na obdobje od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022. Izvršilni odbor BIE bo predlog predvidoma obravnaval 21. aprila.

Kot so poudarili na ministrstvu, se je treba v obdobju pandemije in še posebej letos v Sloveniji posvetiti predvsem ukrepom za zmanjšanje posledic pandemije za prebivalstvo in gospodarstvo. "Ni pričakovati, da bi si podjetja v Sloveniji, ki so prizadeta zaradi pandemije, letos že toliko opomogla, da bi se lahko množično in uspešno udeležila svetovne razstave, ki bi se začela že oktobra letos," so dodali.

Glede na to, da so organizatorji Expa predvideli do 25 milijonov obiskovalcev, tako obsežnih potovanj obiskovalcev glede na širitev koronavirusa in omejitve potovanj ob koncu letošnjega leta in v začetku naslednjega po navedbah ministrstva ni pričakovati.

"Glede na že vložena sredstva in potrebo po novem zagonu gospodarstva po koncu pandemije je smiselno projekt izpeljati do konca ter celotnemu slovenskemu gospodarstvu in tudi drugim vsebinskim področjem dati priložnost pri predstavitvi na Expu in pri prodiranju na nove globalne trge," so dodali.

Kot so poudarili, se vpliv pandemije med drugim kaže prek zamud v dobavnih verigah pri gradnjah paviljonov in ukinitvi letalskih linij. Dela na gradbišču slovenskega paviljona, ki jih je ministrstvo zaupalo družbi Riko, po njihovih navedbah potekajo z manjšim zamikom od predvidenega načrta. Zaenkrat zaradi posledic pandemije kaže na enomesečni zamik, kar pomeni, da naj bi bil paviljon dokončan julija letos.

Ministrstvo in javna agencija Spirit Slovenija nadaljujeta delo na način, da bo na gradbišču nastajalo čim manj stroškov. V primeru preložitve Expa bi delovišče organizirali tako, da bi omejili oziroma preprečili nastanek novih stroškov.

"Pri tem pa se upošteva, da bo treba v okviru proračunskega leta 2020 izvesti vse tiste aktivnosti, ki bodo zagotovile, da se bo paviljon in tudi delovišče lahko začasno zaprlo na način, da vremenski in drugi pogoji oziroma okoliščine ne bodo škodovali postavljenemu paviljonu," so v predlogu sklepa še zapisali na ministrstvu.

Slovenija se bo v Dubaju predstavila pod naslovom Slovenia - Green Smart Experience. Izbrana idejna rešitev paviljona naj bi državo predstavljala kot trajnostno, sodobno in kreativno, s prepletom zelenega okolja, znanja, prebojnih idej in inovacij ter gospodarstva z dodano vrednostjo.

Expo naj bi v Dubaju potekal med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021. Organizatorji so napovedali 25 milijonov obiskovalcev, od tega 70 odstotkov tujih iz 190 držav.