Podjetja #družba 26.3.2020 18:44

Nova predsednica Združenja Manager je Medeja Lončar

Ljubljana, 26. marca - Združenje Manager je za novo predsednico izvolilo direktorico Siemensa Slovenija in predsednico uprave Siemensa Hrvaška Medejo Lončar. Junija se ji bo kot izvršna direktorica pridružila Petra Juvančič, zdajšnja direktorica odnosov z javnostmi na Vzajemni. Lončarjeva bo nasledila Aleksandra Zalaznika, Juvančičeva pa Sašo Mrak Hendrickson.

Bled. Nova predsednica Združenja Manager Medeja Lončar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Bled.
Nova predsednica Združenja Manager Medeja Lončar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Lončarjeva je bila večkrat uvrščena med najvplivnejše gospodarstvenice v Sloveniji in na Hrvaškem ter je že v prejšnjem mandatu delovala kot podpredsednica združenja, so sporočili iz Združenja Manager.

Aktivna je v slovensko-nemški in hrvaško-nemški gospodarski zbornici ter v hrvaškem združenju menedžerjev. Je pobudnica izbora Inženirka leta in zagovornica uravnoteženosti spolov na vodstvenih mestih v gospodarskih družbah. S svojim programom slovenski menedžment umešča v evropsko menedžersko okolje in krmilo združenja usmerja k trajnosti, so navedli.

Med pomembna področja programa uvršča razvoj novih tehnologij in kompetenc, raznolikost in etiko, agilen prenos dobrih praks, dvig produktivnosti in digitalizacije ter razvoj novih veščin vodenja in vseživljenjskega učenja.

"V Združenju Manager bomo še naprej poudarjali pomembnost dobička, ki je gonilo razvoja podjetij, s tem pa tudi države in družbe. Prepričana pa sem tudi, da bomo morali poiskati modele delovanja, ki bodo dobri za podjetja, okolje, družbo, za boljše življenje vseh nas. Spremembe v družbi bomo dosegli, če bomo v ospredje postavili trajnostno voditeljstvo in pogled usmerili ne le v danes, temveč tudi v jutri," je po izvolitvi napovedala Lončarjeva.

Dotaknila se je tudi krize, do katere prihaja zaradi epidemije koronavirusa. "V podjetjih se trudimo ohranjati pogoje, da bomo lahko tudi po tej krizi normalno živeli. Smo v vlogi, ki ni vidna navzven, je pa izjemno pomembna za celotno družbo. Stopamo korak naprej in pripravljamo ukrepe, ki nam bodo pomagali, ko se bo zdravstvena kriza končala in bo pomoč države usahnila," je pozvala.

Juvančičeva je medtem doslej aktivno delovala v Slovenskem zavarovalnem združenju, kjer je tri mandate vodila odbor za osveščanje potrošnikov in komuniciranje, kot poznavalka zdravstvenih sistemov pa sodeluje tudi v ameriški gospodarski zbornici AmCham, kjer je članica komisije za zdravstvo in kakovost bivanja. Leta 2018 je prejela tudi mednarodno nagrado ProPR Award.

Tudi skorajšnja izvršna direktorica se danes ni mogla izogniti komentarju aktualnega dogajanja. Kot je ocenila, bo lahko prav ta krizna situacija pokazala, "kako pomembno je, da znamo ljudje stopiti skupaj in povezati vse ključne elemente družbe".

Zato bo po njenih besedah ključno spodbujati dialog med gospodarstvom kot pomembnim stebrom države in družbe ter drugimi sistemi. Sicer pa je po njenih besedah "dobro razvito in rastoče gospodarstvo tisto, ki prinaša blaginjo, temelj za to pa je tudi etično in trajnostno naravnano voditeljstvo".

Lončarjeva bo na mestu predsednice združenja nasledila generalnega direktorja družbe Danfoss Trata Zalaznika, ki je bil na čelu organizacije dva mandata oziroma šest let, Juvančičeva pa Mrak Hendricksonivo, ki se seli v tujino.