Expo 2020 25.2.2020 9:25

Terra bo na Expu spodbujala planetu prijazna dejanja

Ljubljana, 25. februarja - Na prizorišču Expa 2020 v Dubaju je že zrasla celotna struktura paviljona Terra, ki bo predstavljal trajnost, sedaj ga morajo še opremiti. Zgled trajnosti bo sicer že sama stavba, saj bo paviljon sam pokril vse svoje potrebe po vodi in elektriki. Na milijone obiskovalcev bo ob tem spodbujal k spremembam v vsakdanjem življenju.

Dubaj, Združeni arabski emirati. Načrtovani tematski paviljon Terra na lokaciji svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju. Foto: https://www.expo2020dubai.com/

Dubaj, Združeni arabski emirati.
Načrtovani tematski paviljon Terra na lokaciji svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju.
Foto: https://www.expo2020dubai.com/

Paviljon Terra, kar pomeni Zemlja, se razprostira na 25.000 kvadratnih metrih in ima 6300 kvadratnih metrov razstavnih površin. Opremljen bo z več kot 1000 solarnimi paneli, ki bodo nameščeni na 130 metrov širokem nadstrešku in električnih drevesih. Slednja bodo razporejena okoli strukture in bodo svoje "krošnje" obračala proti svetlobi.

Letno bodo ti paneli proizvedli štiri gigavatne ure elektrike, kar je dovolj za polnjenje več kot 900.000 mobilnih telefonov, pojasnjujejo organizatorji Expa na uradni spletni strani razstave. Lastno vodo bo medtem paviljon ustvarjal tudi z izrabljanjem kondenzacije v zraku.

Obiskovalci bodo ob obisku paviljona najprej zakorakali po izsušeni rečni strugi, ki bo pripovedovala zgodbo arabskega sveta. V strugi bodo lahko radovedneži korakali po stopinjah mega slonov, zasledovali geparda ter raziskovali živalski in rastlinski svet Arabskega polotoka.

Številne mega instalacije bodo v nadaljevanju pojasnjevale ključna trajnostna vprašanja in koncepte. Tako bo denimo ogromen ravnotežni labirint zahteval več ljudi, ki bodo le v sodelovanju Zemljo lahko znova pripeljali v točko ravnotežja.

Obiskovalci se bodo lahko sprehodili pod oceanom ali pod drevesnimi koreninami, potrošniška dvorana pa jim bo predstavila škodo, ki jo kupci z vsakodnevnimi odločitvami povzročajo planetu. Z izbiranjem različnih scenarijev se bodo lahko naučili, kako posameznikove odločitve vplivajo na okolje.

Organizatorji bodo v paviljonu vzpostavili tudi laboratorij vrednot prihodnosti, ki bo predstavljal možne prihodnje rešitve za aktualne izzive, vprašanja in skrbi. Nenazadnje pa bo Terra obiskovalcem ponudila možnost, da se zavežejo k pozitivnim spremembam - denimo zmanjševanju količin zavržne hrane, prenehanju uporabe plastične embalaže za enkratno uporabo in podobno.

Paviljon lahko sprejme do 4400 obiskovalcev na uro, tako bo lahko v 173 dneh Expa gostil več milijonov ljudi. Njegova zgodba pa se z zaprtjem svetovne razstave ne bo končala, saj se bo po zaprtju prelevil v center za otroke in znanost na Območju 2020 - integriranem vozlišču, ki bo zagotovilo dolgoročno rabo prizorišča Expa 2020.

Terra bo sicer simbolizirala eno od treh ključnih tem Expa v Dubaju - te so trajnost, mobilnost in priložnosti. Vsak od osrednjih poudarkov bo predstavljen v svojem paviljonu in v svojem sklopu razstave; v sklop trajnosti je svojo predstavitev umestila tudi Slovenija.

Expo 2020 se bo v Dubaju začel 20. oktobra in bo vrata zaprl 10. aprila prihodnje leto. V tem času organizatorji pričakujejo 25 milijonov obiskovalcev.