Expo 2020 22.2.2020 9:00

Expo 2020 naj bi pomembno okrepil turizem Dubaja

Dubaj, 22. februarja - Dubaj, eden sedmih emiratov v Združenih arabskih emiratih, je lani sprejel rekordnih 16,73 milijona turistov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. V letošnjem in prihodnjem letu pa si lahko emirat obeta dodatno okrepitev števila obiskovalcev, saj naj bi zgolj svetovno razstavo Expo 2020 obiskalo 25 milijonov ljudi, večinoma iz tujine.

Ljubljana. Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020. Foto: Magnet Vision/MGRT Arhiv STA

Ljubljana.
Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020.
Foto: Magnet Vision/MGRT
Arhiv STA

Ljubljana. Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020. Foto: Magnet Vision/MGRT Arhiv STA

Ljubljana.
Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020.
Foto: Magnet Vision/MGRT
Arhiv STA

V letu 2019 se je obisk Dubaja povečal predvsem na račun večjega števila kitajskih, ruskih in omanskih obiskovalcev. Število mednarodnih turistov je poraslo za 5,1 odstotka, a je še vedno pod zastavljenim ciljem 20 milijonov.

"Medtem ko je globalno gospodarstvo v stanju negotovosti, lahko jasno vidimo vznemirljive priložnosti za dodatno krepitev dominacije Dubaja v turizmu v letu 2020," je konec januarja dejal prvi mož dubajskega turizma Said al-Mari.

K temu naj bi pomembno prispeval Expo, saj Dubaj zgolj na ta račun pričakuje 25 milijonov obiskovalcev iz 190 držav. Tem bo na voljo več kot 100.000 hotelskih sob.

Puščavsko mesto sicer obiskovalce vabi z luksuznimi obmorskimi resorti, razkošnimi nakupovalnimi centri in celo pokritim smučiščem. V teku pa so še številni novi projekti.

Svojevrstna atrakcija bo že sam trg Al Wasl, ki je središče dogajanja svetovne razstave - prizorišče s premerom 150 metrov, ki lahko sprejme več kot 10.000 ljudi, bo med drugim gostilo odprtje in zaključno slovesnost. Trg pokriva 65 metrov visoka kupola, ki bo služila tudi kot platno za projekcije, vidne obiskovalcem od zunaj in od znotraj.

Pred obalo Dubaja nastajajo otoki Deira, ki bodo na 15,3 kvadratnega metra gostili nove hotele, apartmaje, poslovne in stanovanjske stavbe ter marine. Na otokih naj bi med drugim zrasli nočna tržnica, amfiteater za 30.000 ljudi in marina za velike jahte. Projekt je ocenjen na 150 milijonov dolarjev.

Okoli tri milijone obiskovalcev letno naj bi pritegnil novi otok Bluewaters, ki bo gostil največje panoramsko kolo na svetu, imenovano Ain Dubai oz. Oko Dubaja, visoko 210 metrov. Eden od večjih projektov pa je še Aladinovo mesto, imenovano po risanem junaku, ki naj bi vključevalo tri stolpe v obliki Aladinove svetilke, povezane z mostovi in sprehajalnimi potmi.

Expo bo v Dubaju potekal med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021.