Expo 2020 21.2.2020 9:00

Gradnja slovenskega paviljona za Expo v Dubaju poteka po načrtih

Ljubljana, 21. februarja - Gradnja slovenskega paviljona za Expo v Dubaju poteka po načrtih, so za STA pojasnili v Riku, ki je bil s KTNK samostojnega podjetnika Andreja Kotnika izbran za postavitev paviljona. Trenutno izvajajo zemeljska dela in urejajo zaščito gradbene jame, potekajo tudi izkopi in temeljenje.

Ljubljana. Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020. Foto: Magnet Vision/MGRT

Ljubljana.
Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020.
Foto: Magnet Vision/MGRT

Partnerja, ki sta bila edina, ki sta pravočasno oddala ponudbo za postavitev paviljona, ga bosta postavila za 2,45 milijona evrov brez davka na dodano vrednost. Projektiranje in postavitev bosta morala izvesti v skladu z izbrano idejno zasnovo. Razpis je najvišjo dopustno vrednost določil pri 2,49 milijona evrov.

Slovenija se bo v Dubaju predstavila pod naslovom Slovenia - Green Smart Experience. Izbrana idejna rešitev paviljona naj bi državo predstavljala kot trajnostno, sodobno in kreativno, s prepletom zelenega okolja, znanja, prebojnih idej in inovacij ter gospodarstva z dodano vrednostjo.

Na gospodarskem ministrstvu so idejno zasnovo paviljona izbrali aprila lani. Izbrano rešitev je zasnovala družba Magnet Design, predvideva pa objekt v treh etažah, ki naj bi predstavljali Slovenijo kot zeleno oazo v Evropi in simbolno tudi v puščavi, ki obdaja Dubaj.

Pritličje približno 15 metrov visokega paviljona, ki se bo razprostiral na okoli 1550 kvadratnih metrov velikem zemljišču, bo zaznamovala voda, s čimer bodo predstavljali slovensko morje, reke in jezera, predvsem pa pitno vodo. Prvo nadstropje bo predstavljalo slovenski gozd, drugo nadstropje, ki bo namenjeno izbranim gostom, pa slovensko gospodarstvo.

Expo bo v Dubaju potekal med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021. Organizatorji pričakujejo 25 milijonov obiskovalcev, od tega 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz 190 držav.