19.2.2020 14:46

Študija: Posledica koronavirusa tudi upad izpustov CO2 za četrtino

Peking/Helsinki, 19. februarja - Novi koronavirus, ki je terjal že 2000 življenj in paraliziral kitajsko gospodarstvo, poleg vseh slabih prinaša tudi pozitivno novico. Izpusti ogljikovega dioksida (CO2) so namreč na Kitajskem v zadnjih dveh tednih upadli za najmanj 100 milijonov ton, kar na letni ravni predstavlja padec za četrtino, je razvidno iz danes objavljene študije.

Kitajska. Kitajska prestolnica Peking, nepremičnine, stavbe. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Kitajska.
Kitajska prestolnica Peking, nepremičnine, stavbe.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Gospodarska aktivnost se v drugem največjem gospodarstvu na svetu po koncu lunarnih novoletnih praznikov, ki se začnejo 25. januarja, navadno vsako leto poveča. Letos so kitajske oblasti praznike zaradi epidemije koronavirusa po večjem delu države podaljšale za teden dni, saj so želele zajeziti širjenje virusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To se je glede na raziskavo odrazilo v 15- do 40-odstotnem zmanjšanju proizvodnje v ključnih industrijskih sektorjih, so ugotovili raziskovalci neodvisnega finskega Centra za raziskave s področja energije in čistega zraka.

Hitro širjenje virusa je tako na Kitajskem povzročilo zmanjšano povpraševanje po premogu in nafti, posledično pa je bilo v zrak sproščenih občutno manj izpustov.

Dnevna proizvodnja v kitajskih termoelektrarnah je bila v zadnjih dveh tednih najmanjša v zadnjih štirih letih, dnevna proizvodnja v jeklarski industriji pa najmanjša v zadnjih petih letih.

Proizvodnja nafte v rafinerijah v provinci Shandong, ki predstavlja kitajsko naftno vozlišče, se je medtem znašla na najnižji ravni po jeseni 2015, je razvidno iz študije. Kitajska je sicer največja uvoznica in porabnica nafte na svetu.

Okoljevarstveniki so ob tem opozorili, da je krčenje emisij le začasno in da bi lahko stimulativni ukrepi Pekinga, če bodo usmerjeni v povečanje proizvodnje med največjimi onesnaževalci, ta trend hitro obrnili.

"Ko se bo stanje zaradi koronavirusa umirilo, bomo zelo verjetno priča rafalom t. i. 'maščevalnih onesnaževalcev' - tovarn, ki bodo maksimizirale proizvodnjo in skušale nadoknaditi izgube, nastale v času zaprtja," je dejal svetovalec pri okoljevarstveni organizaciji Greenpeace China Li Shuo. "Gre za testiran in dokazan vzorec," je dodal.