#družba 12.2.2020 14:53

Evropski parlament za pravično in varno uporabo umetne inteligence

Strasbourg, 12. februarja - Evropski parlament je danes potrdil resolucijo, s katero poziva k močnemu naboru pravic za zaščito potrošnikov na področju umetne inteligence in avtomatiziranega odločanja. Poslanci so se med drugim zavzeli za uporabo nepristranskih algoritmov in sistemov preverjanja. Po njihovih besedah je tudi nujno, da bodo na koncu položaj nadzirali ljudje.

Kitajska. Robotska roka. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska.
Robotska roka.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so sporočili iz parlamenta, pozdravljajo potencial tehnologij avtomatiziranega odločanja za zagotavljanje inovativnih in izboljšanih storitev za potrošnike, vključno z novimi digitalnimi storitvami, kot so virtualni asistenti.

"A kadar potrošniki komunicirajo s sistemom avtomatiziranega odločanja, bi jih morali pravilno informirati o tem, kako deluje, o tem, kako doseči osebo s pooblastili za odločanje, ter o tem, kako je mogoče odločitve in sisteme preverjati in popraviti," so dodali.

V resoluciji je navedeno, da bi morali ti sistemi uporabljati samo kakovostne in nepristranske serije podatkov ter "razložljive in nepristranske algoritme". Vzpostaviti je treba revizijske strukture za odpravo morebitnih napak pri avtomatiziranih odločitvah, potrošniki pa bi morali imeti možnost dostopa do pravnih sredstev za avtomatizirane odločitve, ki so dokončne in trajne, so prepričani evropski poslanci.

"Ljudje morajo biti vedno odgovorni za odločitve, sprejete v okviru storitev, kot so medicinske, pravne in računovodske storitve ter v bančnem sektorju, prav tako morajo imeti možnost razveljaviti te odločitve," so poudarili.

Parlament se je obenem zavzel za oceno tveganja za izdelke z umetno inteligenco in tehnologije avtomatiziranega odločanja ter za skupen pristop na ravni EU, s katerim bi zagotovili koristi teh procesov v EU ter čim bolj omejili tveganja.

Evropsko komisijo poziva, naj pripravi predloge za prilagoditev varnostnih pravil EU za izdelke, da bi zagotovili, da bodo potrošniki obveščeni o uporabi teh izdelkov in zaščiteni pred škodo, proizvajalci pa bi morali biti jasni glede svojih obveznosti.

Poslanci so prav tako prepričani, da morajo trgovci skladno z evropsko zakonodajo potrošnike obvestiti, kdaj je bila cena blaga ali storitev prilagojena na podlagi avtomatiziranega odločanja in profiliranja vedenja potrošnikov. EU mora tudi zagotoviti, da se avtomatizirano odločanje ne uporablja neupravičeno za diskriminacijo potrošnikov na podlagi njihovega državljanstva, prebivališča ali začasne lokacije, so dodali.

Parlament je to vprašanje obravnaval pred predstavitvijo bele knjige Evropske komisije o evropskem pristopu k umetni inteligenci, ki naj bi bila objavljena 19. februarja.