14.1.2020 9:52

Svetovni oceani lani najtoplejši doslej

Peking, 14. januarja - Svetovni oceani so bili leta 2019 najtoplejši od začetka meritev, poleg tega pa se vse hitreje segrevajo, kar je po besedah znanstvenikov dokaz globalnega segrevanja. Ob tem so poudarili, da je še mogoče ukrepati.

Portugalska, pokrajina Algarve. Obala Atlantskega oceana. Foto: Tinkara Zupan/STA

Portugalska, pokrajina Algarve.
Obala Atlantskega oceana.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Temperatura oceanov je bila lani 0,075 stopinje Celzija višja od povprečja za obdobje med letoma 1981 in 2010, je pokazala študija, objavljena v kitajski znanstveni reviji Advances in Atmospheric Sciences. Tudi v zadnjem desetletju je bila voda v oceanih najtoplejša od 50. let prejšnjega stoletja, pri čemer je bila zadnjih pet let najtoplejša.

Znanstveniki so izračunali, da so morali oceani za takšno povišanje temperature v zadnjih 25 letih absorbirati 3,6-milijardkrat toliko toplote, kot se je je sprostilo ob eksploziji atomske bombe v Hirošimi. Od leta 1970 so absorbirali več kot 90 odstotkov toplote, nastale pri globalnem segrevanju, so navedli.

"To izmerjeno segrevanje oceanov je neizpodbitno in je dodaten dokaz globalnega segrevanja," je povedal vodja študije Cheng Lijing z inštituta za atmosfersko fiziko na kitajski akademiji znanosti. "Ni druge razumne razlage za to segrevanje kot človeški izpusti toplogrednih plinov," je pojasnil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Ugotovili so tudi, da so se oceani v obdobju med letoma 1987 in 2019 segreli štirikrat in pol hitreje kot v obdobju med letoma 1955 in 1986. "Nujno je treba razumeti, kako hitro se stvari spreminjajo," je povedal soavtor študije John Abraham, profesor z ameriške univerze St. Thomas. "In to je samo vrh ledene gore tistega, kar prihaja," je poudaril.

Znanstveniki so ob tem opozorili, da segrevanje oceanov lahko povzroči vročinske valove v morju, kar bi lahko vodilo v velike izgube morskega življenja in hurikane.

A je po mnenju Abrahama še mogoče ukrepati. "Našo energijo lahko pametneje uporabljamo in lahko bolj diverzificiramo vire energije," je povedal. "Imamo moč, da te problem zmanjšamo," je dejal. Ob tem je izpostavil, da bodo oceani potrebovali veliko časa, da se bodo odzvali na spremembe.