#družba 11.1.2020 9:36

V okviru projekta Rune na optično omrežje priključili prve uporabnike na podeželju

Sežana, 11. januarja - Tik pred novim letom so v okviru projekta Rune za zagotavljanje optične infrastrukture na podeželskih območjih Slovenije in delih Hrvaške na ultrahitro širokopasovno optično omrežje priključili prve naročnike priključka v Sloveniji in na Hrvaškem.

Projekt zagotavljanja optične infrastrukture na podeželskih območjih Slovenije in delih Hrvaške se je uradno začel lansko poletje. Tik pred koncem leta sta podjetji Rune Enia s sedežem v Sežani ter Rune Crow s sedežem v Ičićih na Hrvaškem na omrežje priključila prve naročnike, so pred dnevi sporočili iz sežanskega podjetja.

Povezave na ultrahitro širokopasovno optično omrežje se bodo v prihodnje lahko razveselili tudi številni drugi prebivalci podeželskih območij, saj se gradnja z januarjem nadaljuje tako v Sloveniji kot tudi v delih Hrvaške. Omrežje, postavljeno v okviru projekta Rune, ki je akronim za Rural Network Project, bo omogočalo hitrosti prenosa do 10 gigabitov na sekundo. Končni uporabnik bo imel možnost proste izbire ponudnika storitev, ki bo glede na ceno in kakovost storitev zanj najugodnejši.

Pred pričetkom izvajanja bodo na ravni občin in krajevnih skupnosti izvedli vrsto sestankov z namenom informiranja javnosti. Termini in kraji sestankov bodo objavljeni na lokalno običajen način in na spletni strani www.ruralnetwork.eu, kjer je mogoče dobiti tudi več informacij o projektu. Tam lahko prebivalci preverijo, ali se bo omrežje gradilo na njihovem naslovu, in tudi naročijo priključek.

Cilj projekta Rune je zagotavljati ultrahitro širokopasovno optično infrastrukturo vsem uporabnikom na podeželskih področjih v Sloveniji in delih Hrvaške. Gre za prvi in v tem trenutku tudi edini čezmejni projekt na ravni Evropske unije, s katerim se povezujejo ozemlja več držav članic z ultrahitro širokopasovno optično infrastrukturo, ki je prejel sredstva iz sklada CEBF. V začetku decembra je Evropska komisija projektu podelila tudi nagrado EU Broadband Award za najboljši projekt v kategoriji, so še zapisali v Rune Enia.