Slovenija 13.12.2019 10:18

Slovenija na 13. mestu lestvice trajnostne konkurenčnosti

Seul, 13. decembra - Slovenija se je uvrstila na 13. mesto letošnje lestvice globalne trajnostne konkurenčnosti, ki jo sestavlja švicarsko-korejski think-tank Solability. Vseh držav na lestvici je 180; na vrhu so severnoevropske države, na dnu pa Jemen, Haiti in Bahami, so sporočili iz Solability.

Slovenija je 13. mesto na lestvici zasedla s 53,8 točke. Na tretje mesto se je uvrstila na področju upravljanja, na 13. na področju intelektualnega kapitala in na 14. pri družbenem kapitalu. Nižje je na področju intenzitete rabe virov (84. mesto) ter naravnega kapitala (94. mesto).

Na vrhu lestvice so države severne Evrope. Že četrto leto zapored je na prvem mestu Švedska, ki je letos osvojila 60,6 točke. Sledile so ji Finska, Islandija, Danska in Švica.

Med prvimi 20 državami sta le dve neevropski, in sicer Nova Zelandija (12. mesto) in Kanada (19. mesto). Najnižje uvrščena država, Bahami, je prejela oceno 30,5 točke.

Pri največjih svetovnih gospodarstvih je slika neenotna. Nemčija je tako uvrščena na 15., Japonska na 20. in Velika Britanija na 34. mesto. Kitajska zaseda 37. mesto, Brazilija je 49., Rusija 51. in Indija 130.

Solability države ocenjuje po štirih kriterijih. Pri naravnem kapitalu ocenjuje fizično okolje in podnebne pogoje v kombinaciji s človeškimi aktivnostmi, ki vplivajo na ta kapital. Pri upravljanju think-tank oceno postavi na podlagi kvantitativnih podatkov, ki odražajo, kako država spodbuja trajnostno konkurenčnost z zakonodajnim okvirom in infrastrukturnim okoljem.

Pri vprašanju intelektualnega kapitala raziskovalci ocenjujejo potencial za raziskave in razvoj ter podjetništvo, prav tako jih zanima razmerje med storitvenim in proizvodnim sektorjem. Na področju intenzitete rabe virov pa ugotavljajo, kako je država sposobna upravljati z razpoložljivimi viri (naravnimi, človeškimi in finančnimi) na učinkovit način.