#družba 30.11.2019 7:00

Gospodarsko razstavišče danes v znamenju igričarske industrije

Ljubljana, 30. novembra - Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo danes potekala mednarodna igričarska konferenca, na kateri pričakujejo številne slovenske in tuje predstavnike te industrije. Organizatorji napovedujejo predavanja številnih prepoznavnih posameznikov, od snovalcev slovenskega Talking Toma do svetovnih uspešnic, kot je World of Warcraft.

Ljubljana. Računalniške igre, zabava, računalnik. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Računalniške igre, zabava, računalnik.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na lanski izdaji konference so našteli okoli 400 udeležencev, za letošnjo pa so organizatorji, neprofitno Društvo razvijalcev iger Slovenije, še bolj optimistični.

Kot je za STA pojasnil vodja konference Tadej Gregorčič, v Evropi vsako leto potekajo številne igričarske konference, za organizacijo podobnega dogodka v Sloveniji pa so se odločili, ker želijo razvijalcem iger, pa tudi študentom različnih smeri, ki si željo poiskati pot v to industrijo, ter ljubiteljem iger ponuditi mesto za srečevanje.

Gregorčič, ki kot razvijalec v igričarski industriji dela na Švedskem, je pojasnil, da Sloveniji primanjkuje tovrstnih srečanj. "Okolju smo želeli ponuditi stično točko. Na konferenco v Ljubljani prihajajo številni domači udeleženci, pa tudi iz Hrvaške, Italije, Avstrije, celo s Švedske.

"Gre za dan izmenjave kreativnih idej, predavanj in delavnic, je pojasnil Gregorčič." Dogodki so posvečeni področjem tehnologije, umetnosti, risanja, animiranja, posebnih učinkov in glasbe v igricah. Udeleženci bodo lahko od "tistih, ki jim je uspelo" slišali na primer, kako postaviti studio, zgraditi ekipo in idejo pripeljati do uresničitve. Posebna sekcija na konferenci je namenjena vizualni umetnosti, je še naštel Gregorčič.

Po njegovih besedah je konferenca tudi priložnosti za mlade neodvisne razvijalce iger, da se predstavijo industriji in morda dobijo odskočno točko za naprej. "Ljudje pridejo skupaj, mrežijo, se družijo," je smisel konference povzel Gregorčič.

Na konferenci bodo nastopili številni za svet igričarstva eminentni gostje iz Slovenije in tudi tujine. Če so Patrice Desilets, Dino Patti ali Vida Rojšek za povprečnega človeka popolnoma nepoznana imena, pa so igre, za katerimi stojijo - Prince of Persia, Limbo in Talking Tom - v svetu zelo poznane.

Igričarstvo je industrija, ki ponuja zelo raznoliko paleto proizvodov. Kot je izpostavil Gregorčič, so danes na trgu poleg igric za računalnike tudi igrice za druge platforme, na primer pametne telefone ali igralne konzole. Obstajajo igrice, ki živijo od reklam, plačljive igre. Igre so različne tudi po tipu, od otroških, športnih, zgodovinskih, strateških do strelskih.