Startupi 30.11.2019 9:00

Dijaki na gorskem hackathonu iskali rešitve za trajnostni razvoj v Alpah

Milano, 30. novembra - Letošnje srečanje držav podpisnic strategije EU za alpsko regijo je pozornost namenilo tudi mladim in njihovim idejam za trajnostni razvoj. Dijaki so se pomerili na gorskem hackatonu, med finaliste pa se je prebila tudi Tamara Humar iz Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki je ocenila, da so "na zabaven način prišli do inovativnih rešitev za prihodnost".

Na prvem evropskem hackathonu o trajnostnem razvoju Alp, ki je potekal v okviru srečanja v Milanu, se je pomerilo 96 mladih iz 23 srednjih šol iz štirih držav.

Pod okriljem Primorskega tehnološkega parka so se ga udeležili tudi srednješolci iz Idrije, ki so skupaj s sovrstniki iz drugih držav iskali ideje, kako razviti zeleno gospodarstvo in okolju prijazne športne dejavnosti v Alpah. "Imeli so tri ključne izzive alpske regije: ohranjanje biodiverzitete, kulturne dediščine in trajnostno umeščanje športnih dejavnosti v Alpe," je pojasnila Bojana Cipot iz tehnološkega parka.

Humarjeva je dogodek opisala kot priložnost za združevanje različnih mnenj in iskanje rešitev za aktualne in skupne probleme v Alpah. Skupina, v kateri je sodelovala, je razmišljala, kako mlade navdušiti za športne aktivnosti v Alpah, hkrati pa jih ozavestiti, da so te vse bolj onesnažene, zato so se odločili za rešitev v obliki oblačil iz okolju prijaznih materialov. Za obiskovalci namreč pogosto ostanejo pozabljena oblačila, ki ne razpadejo.

Ajdin Muhić, ki se v Idriji izobražuje za strojnega tehnika, pa se je ukvarjal z vprašanjem obujanja zapuščenih alpskih vasi in mobilne aplikacije, ki bi mlade spodbujala pri njihovem obiskovanju in obujanju življenja. "Prihodnost je na nas. Če mi ne bomo ukrepali, ne bomo imeli kje živeti," je dejal.

Koordinator "maratona iskanja rešitev" Lorenzo Micheli je dejal, da je bil dogodek edinstvena priložnost za mlade Evropejce, da razpravljajo o strateški vlogi gorskih območij za trajnostni razvoj celotne alpske makroregije. V treh dneh intenzivnega usposabljanja so se učili tudi dela v skupini, kar jim bo v prihodnje pomagalo pri spopadanju z izzivi.

Mlade in njihovo sodelovanje je pohvalil tudi italijanski premier Giuseppe Conte, ki je poudaril, da bo morala EU v prihodnje več posluha nameniti državljanom in njihovim potrebam, predvsem z racionalnejšo porabo evropskih sredstev in manj birokracije.

Zadovoljen je bil, da se mladi zavedajo okoljske problematike, saj so "Alpe naša skupna dobrina in prostor za razvoj novih modelov in inovacij", če hočemo ohraniti naravo, zdravje in biodiverziteto. Prav zato se mu zdi pomembno, da so mladi iz različnih držav že zgodaj začeli sodelovati pri iskanju rešitev.