Mediji 28.11.2019 5:00

Na ljubljanski konferenci o pogojih za kakovostno novinarstvo

Ljubljana, 28. novembra - V soorganizaciji ministrstva za kulturo in Sveta Evrope bo danes in v petek v Ljubljani potekala konferenca o pogojih za kakovostno novinarstvo ter o pomenu medijske pismenosti in vprašanjih, ki jih odpira raba umetne inteligence v medijih. Na konferenci pričakujejo 30 mednarodnih govorcev, ob panelistih pa še 160 udeležencev iz vsega sveta.

Ljubljana. Novinarji, zapiski. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Novinarji, zapiski.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Konferenco, ki sta jo soorganizatorja naslovila (Zadnji) klic za kakovostno novinarstvo, bosta danes v Narodni galeriji odprla minister za kulturo Zoran Poznič in vodja oddelka za informacijsko družbo pri Svetu Evrope Patrick Penninckx. Na konferenci bodo predstavili usklajen osnutek priporočila državam članicam o spodbujanju ugodnega okolja za kakovostno novinarstvo v digitalni dobi.

V dveh dneh se bo zvrstilo pet panelov z različnimi vsebinskimi poudarki. Razpravljavci bodo razmišljali o tem, kaj je kakovostno novinarstvo, kot tudi o nujnih pogojih za tovrstno novinarstvo in odgovornosti posameznih akterjev, vključno z državo in njenimi institucijami. Prav tako se bodo dotaknili načinov pridobivanja zaupanja in angažiranosti na strani občinstev ter pomena medijske pismenosti.

Ministrstvo za kulturo in Svet Evrope sta na ljubljansko konferenco povabila govorce iz vrst oblikovalcev politik na nacionalni in mednarodni ravni, regulatorjev, predstavnikov novinarjev, stanovskih in industrijskih združenj, medijev in tehnoloških platform, samoregulatorjev, civilnodružbenih organizacij in akademsko raziskovalnega področja.

Soorganizatorja sta opozorila, da so transformacija, gospodarske in družbene spremembe novinarstvo močno oslabile. Mnoge medijske hiše so na naraščajoče pritiske konkurence, ki ni več omejena samo na klasične ponudnike medijskih vsebin, odgovorile z zmanjševanjem stroškov, redčenjem vrst profesionalnih novinarjev in krčenjem raznolikosti virov in pogledov.

"Nekatere medijske organizacije so sicer spretneje od drugih izkoristile možnosti digitalnih tehnologij za bolj neposreden stik s svojimi občinstvi in za dostop do informacij, a to ne zadošča za ohranitev celotnega področja," so še dodali na ministrstvu.