Turizem 24.11.2019 9:35

V zeleni turistični shemi štiri nove zlate destinacije

Ljubljana, 24. novembra - Zelena shema slovenskega turizma se te dni veseli štirih novih destinacij z zlatim znakom Slovenia Green Destination. V postopku ponovnega ocenjevanja, ki ga destinacije v shemi opravijo na vsaka tri leta, so v zlate napredovali Bela krajina, Brda, Kranjska Gora in Nova Gorica, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).

Nova Gorica. Mesto. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Mesto.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Destinacije Bela krajina, Brda, Kranjska Gora in Nova Gorica so se za dosego zlatega znaka izkazale predvsem z izboljšavami na področju upravljanja destinacije in poslovanja turističnih podjetij. Vsaka od omenjenih destinacij ima tudi vsaj enega nastanitvenega ponudnika z okoljskim oz. trajnostnim znakom.

V postopku ponovne presoje je napredovalo tudi Velenje k srebrnemu znaku, nekoč srebrni Slovenj Gradec pa je prejel bronasti znak.

"Destinacije so ob ponovni presoji dokazale, da pogumno stopajo po poti trajnostnega razvoja turizma in s smelimi načrti za prihodnost," so poudarili v STO. Po prejeti oceni jih čaka priprava akcijskega načrta z ukrepi za obdobje do naslednje presoje, ki ga morajo potrditi na občinskem svetu.

Destinacije, ki so že v zeleni shemi slovenskega turizma, morajo za veljavnost znaka skozi ponovno ocenjevanje na vsake tri leta. Za potrebe ponovne presoje oz. recertifikacije morajo obnoviti vnesene podatke v spletni platformi ter izvesti anketiranje med obiskovalci, prebivalci in turističnim gospodarstvom. Akreditirani partner zelene sheme, to je zavod Goodplace, nato vnose pregleda ter vse podatke posreduje v izračun končne ocene pri mednarodnem partnerju Green Destinations z Nizozemske.

Medtem ko so že obstoječe zelene destinacije prestale postopek ponovnega ocenjevanja, pa bodo v začetku prihodnjega leta znane nove ocene destinacij, ki so letos prvič vstopile v postopek za pridobitev znaka Slovenia Green Destination.

Predvidoma januarja pa bo STO objavila tudi nove pozive za vstop v zeleno shemo. K sodelovanju so vabljene destinacije, ponudniki, krajinski parki, turistične znamenitosti in ostali, ki jih zanima trajnostni razvoj turizma. V novem letu na STO namreč načrtujejo nadgradnjo sheme z novimi kategorijami, so spomnili.

V zeleni shemi slovenskega turizma je danes 48 destinacij, 40 ponudnikov namestitev, štirje naravni parki in dve turistični agenciji. Med destinacijami se z najbolj prestižnim zlatim znakom ponašajo Ljubljana, Podčetrtek, Bled, Rogaška Slatina, Komen, Miren Kras, Kamnik, Laško ter že omenjeni Bela krajina, Brda, Kranjska Gora in Nova Gorica. Cilj STO je 100-odstotno zelena Slovenija.