Turizem 21.11.2019 19:33

Ptuj s turističnim okvirjem iz aluminija za atraktivnejše fotografije mesta

Ptuj, 21. novembra - Ptuj, ki letos obeležuje 1950 let prve pisne omembe, je dobil turistični okvir, ki tudi v številnih drugih mestih po svetu predstavlja turistično atrakcijo. Ptujskega so naredili iz Talumovega aluminija, postavljen je na desnem bregu Drave in ponuja lep pogled na veduto mesta. Fotografije najstarejšega mesta bodo tako še bolj atraktivne.

Ptuj. Slovesno odprtje novega turističnega okvirja iz aluminija na Ptuju. Foto: Mestna občina Ptuj

Ptuj.
Slovesno odprtje novega turističnega okvirja iz aluminija na Ptuju.
Foto: Mestna občina Ptuj

Ptuj. Slovesno odprtje novega turističnega okvirja iz aluminija na Ptuju. Foto: Mestna občina Ptuj

Ptuj.
Slovesno odprtje novega turističnega okvirja iz aluminija na Ptuju.
Foto: Mestna občina Ptuj

Kot so sporočili iz ptujske občine, vizija trajnostnega razvoja sloni na aluminiju z njegovim neskončnim potencialom recikliranja, zato si v Talumu aktivno prizadevajo osveščati čim širšo javnost o prednostih kovine, ki jo poznajo do potankosti.

Del teh aktivnosti je postavitev učnih točk o aluminiju, ki so del projekta Life Learning Academie, katerega aktivni član je tudi kidričevski proizvajalec aluminija. Njihov glavni namen je podajanje učinkovite informacije ali novega znanja. Talum je prvo učno točko postavil v Kidričevem, druga bo postavljena ob novem turističnem okvirju na Ptuju.

Ptujska občina je s projektom postavitve turističnega okvirja povezala Talumovo željo postavitve ene od učnih točk o aluminiju v njihovem mestu in pobudo domačega humanitarnega društva Soroptimist, da bi v jubilejnem letu postavili okvir. Mestna občina je poskrbela za ureditev lokacije in postavitev piedestala, ki ga je zasnoval krajinski arhitekt Boštjan Vauda.

Idejna zasnova turističnega okvirja v obliki obroča, ki ima premer tri metre, je delo umetnika Tomaža Plavca, ki pravi, da je krog izbral zato, ker je veduto Ptuja želel mehko objeti. "Krog simbolizira celoto, kot pogled, pa oko. Njegova cikličnost se nanaša na material, aluminij, ki ga lahko vedno znova vračamo v osnovno obliko," je pojasnil Plavec, ki je s simboliko prstana želel pokazati povezanost in pripadnost mestu, zato upa, da se bo vsak, ki se bo v njem fotografiral, "na nek način s Ptujem zaročil".

Po besedah županje Nuške Gajšek so se ob letošnjem jubileju Ptuju na svoj način poklonili številni umetniki, kulturniki, zavodi in posamezniki. Eden od trajnih spominov na obeležitev obletnice bo po njenem zagotovo tudi turistični okvir, ki bo podobo mesta, njegov utrip in dediščino širil širom po svetu.

"Vsaka fotografija, ki jo bodo obiskovalci ujeli skozi okvir, bo promocija mesta, bo svojevrsten spomin za naše zanamce," je dejala Gajškova, predsednica Soroptimistk Tanja Tučič pa dodala, da so ljudje mesto gradili s kamnom, lesom, opeko in pločevino, tokrat pa so izbrali aluminij, kovino 20. stoletja. Predsednik uprave Taluma Marko Drobnič verjame, da bo turistični okvir obogatil številne fotografije obiskovalcev in Ptujčanov.