Podjetja 16.11.2019 9:13

V Rogatcu predstavili načrte za postavitev šestih vetrnih elektrarn

Rogatec, 16. novembra - Dravske elektrarne Maribor (DEM) so na zadnji seji občinskega sveta Rogatec predstavile načrte za postavitev šestih vetrnih agregatov na območju Rogatca. Kot je za STA povedal rogaški župan Martin Mikolič, je vse skupaj šele na začetku. V razpravi na seji pa ni bilo izraženih negativnih mnenj.

Dolenja vas. Vetrna elektrarna v Dolenji vasi. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Dolenja vas.
Vetrna elektrarna v Dolenji vasi.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Mikolič je še dodal, da morajo vsi nadaljnji postopki teči v skladu z veljavno zakonodajo, vanje pa morajo biti vključeni vsi akterji, ki se jih dotika morebitna postavitev vetrnic.

Kot so za STA povedali v DEM, največji proizvajalki električne energije iz obnovljivih virov v državi, so se že pred leti lotili meritev vetrnega potenciala na območju severovzhodne Slovenije. Trenutno je v zaključni fazi takšna analiza za celotno Slovenijo.

Kot so pojasnili, že v začetni fazi upoštevajo osnovne omejitve v prostoru, kot so območja Nature 2000, območja narodnih parkov, ekološko pomembnih oz. naravovarstvenih območij. Ob primernem vetrnem potencialu upoštevajo tudi oddaljenost od poseljenih območij. Tako je za območje severovzhodne Slovenije nastal nabor lokacij, ki ob upoštevanju vseh omenjenih omejitev na podlagi prvih analiz kažejo možen potencial energetske izrabe vetra.

Na nekaterih tako opredeljenih območjih postopke nadaljujejo. Trenutno je tako v teku priprava državnega prostorskega načrta za vetrno elektrarno Ojstrica, prejšnji mesec pa je okoljsko ministrstvo objavilo še pobudi za pripravo državnih prostorskih načrtov za vetrni elektrarni Paški Kozjak in Rogatec.

"S prejetim sklepom o začetku priprave državnega prostorskega načrta se največ dela šele začne. Začne se preverjanje vseh področij in vplivov - kar lahko traja kar nekaj let - ko strokovne inštitucije preverijo vsa relevantna področja in podajo rezultate opravljenih analiz, ki povedo, ali je projekt dejansko izvedljiv. Sami postopki umeščanja v prostor pa lahko trajajo vsaj od tri do pet let," navajajo v DEM.

Pojasnili so, da na območju Rogatca tako načrtujejo postavitev šestih vetrnih agregatov skupne moči od 18 do 21,6 megavata, ki bi lahko proizvedle 55 gigavatnih ur energije. Dodali so, da vse postopke vodijo transparentno, zato že v najzgodnejši fazi navežejo stike z lokalno skupnostjo in predstavijo potencialne načrte.

"Šele po prejetem sklepu za pripravo državnega prostorskega načrta, ki ga izda in vodi okoljsko ministrstvo, ki potencialnemu investitorju naloži izdelavo vseh potrebnih študij, se torej začne preverjanje vse dodatne sprejemljivosti okolja. V tem trenutku tako za nobeno od lokacij ne morejo reči, da bo tudi dejansko sprejemljiva za postavitev vetrnih agregatov," so še navedli v elektrarni.