Podjetja 10.11.2019 9:50

Termoelektrarna Brestanica že dosegla za letos načrtovano proizvodnjo

Brestanica, 10. novembra - Termoelektrarna Brestanica (TEB), med drugim rezervni dobavitelj elektrike za krško nuklearko, je zadnje dni dosegla za letos načrtovano proizvodnjo 25 gigavatnih ur električne energije. Samo od začetka avgusta do konca oktobra je proizvedla 18 gigavatnih ur, glavnino omenjene proizvodnje pa je opravila za komercialne potrebe.

Brestanica.
Termoelektrarna Brestanica.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Iz TEB so sporočili, da so največ električne energije proizvedli z novim šestim plinskim blok, ki ima največji izkoristek in je njihov cenovno najbolj konkurenčen agregat.

Med razlogi za povečan obseg obratovanja so navedli višje dnevne cene električne energije na trgu v poletnih mesecih, oktobra pa izpad proizvodnje zaradi remonta Nuklearne elektrarne Krško.

Dodali so, da je obratovanje elektrarne zanesljivo, stabilno, varno in ekološko sprejemljivo ter dodali oceno, da je "zanesljivost obratovanja termoelektrarne odraz dobre usposobljenosti obratovalnega in vzdrževalnega osebja ter pravilne odločitve za izgradnjo novih nadomestnih agregatov" oz. šestega in sedmega plinskega bloka.

"S to tehnološko nadgradnjo bo TEB utrdila svojo vlogo pomembnega ponudnika sistemskih storitev, njeno delovanje pa bo še bolj zanesljivo in okolju prijazno," so še zapisali v Brestanici.

V TEB so sicer po marčnem podpisu pogodbe za glavno tehnološko opremo in gradnjo novega nadomestnega oz. sedmega plinskega bloka sredi julija stekla gradbena dela. Ta sicer ne bodo obsežna, saj bo novi agregat stal v že pripravljenem prostoru ob šestem agregatu.

Direktor TEB Tomislav Malgaj je STA povedal, da naj bi celotna naložba po prednaložbeni oceni stala 26,45 milijona evrov in da bodo novi sedmi plinski agregat namestili ob šestem, ki redno deluje od septembra lani.

Z namestitvijo sedmega plinskega bloka z močjo 53 megavatov nadaljujejo projekt zamenjave prvih treh starih plinskih blokov, je še pojasnil Malgaj.

TEB je sicer vodilni ponudnik sistemskih storitev terciarne regulacije in t. i. temnega zagona v slovenskem elektro-energetskem sistemu, s svojo posebno plinsko tehnologijo pa zanj zagotavlja temeljne sistemske storitve. Skrbi za terciarno regulacijsko rezervo v primeru izpada večjih proizvodnih blokov ali drugih motenj v energetskem sistemu in za zagon agregatov brez zunanjega vira napajanja ter s tem možnost vzpostavljanja omrežja v primeru sistemskega razpada.