18.9.2019 16:23

Na mariborski univerzi poimenovali dvorano po prvem rektorju

Maribor, 18. septembra - Na Univerzi v Mariboru so danes s podelitvijo nagrad in priznanj študentom ter podelitvijo naslovov častni doktor ter dobrotnik obeležili Dan univerze. Poklonili so se tudi spominu na 100. obletnico rojstva prvega rektorja in dosedanjo Veliko dvorano rektorata preimenovali v Dvorano Vladimirja Bračiča.

Vladimir Bračič je postal prvi rektor Univerze v Mariboru leta 1975, ko je bila tudi razglašena ustanovitev druge slovenske univerze. "Neprecenljiva je njegova vloga pri nastanku in razvoju višjega in visokega šolstva v Mariboru, ki je dosegla višek z ustanovitvijo univerze," so danes sporočili z univerze.

S slovesnostjo v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor so danes obeležili dan, s katerim se vsako leto spominjajo ustanovitve univerze. Ob tej priložnosti so podelili nagrade Leona Štuklja za najvidnejše športne uspehe študentov, ki so jih prejeli Nejc Noč, Matic Hren in Ivana Potočnik.

Listino za izjemen prispevek k razvoju obštudijskih dejavnosti na univerzi je prejel Boštjan Krapež, listino za pomembne kulturne dosežke študentov Alen Benko ter listino Naj prostovoljec študent univerze Nastja Fekonja.

Podelili so tudi najvišje priznanje, častni doktor, za izjemne in vrhunske dosežke, zasluge za razvoj in delovanje Univerze v Mariboru ter večanje njenega ugleda, ki ga je na predlog fakultete za zdravstvene vede prejel dekan zdravstvene fakultete v Ulstru na Severnem Irskem Hugh McKenna. Dobil ga je za svoj prispevek pri snovanju študijskega programa tretje stopnje zdravstvene nege in svoj doprinos k dvigu ugleda, razvoja in mednarodne prepoznavnosti mariborske fakultete ter univerze.

Častni naslov dobrotnik Univerze v Mariboru, ki se podeljuje fizičnim ali pravnim osebam za pomembne prispevke k uveljavitvi in razvoju univerze, je na predlog medicinske fakultete prejel Alexander Kübler iz Univerzitetnega kliničnega centra Würzburg, in sicer za pomemben prispevek in pomoč pri ustanovitvi novega študijskega programa dentalne medicine.

Odločitev Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) o akreditaciji tega programa po besedah dekana medicinske fakultete Ivana Krajnca pričakujejo v prihodnjih dneh. "Verjamemo, da bo pozitivna," je povedal za STA. "Potem sledi dogovor na ministrstvu glede financiranja, ker bo to javni program. Če bo šlo vse po sreči, računamo, da bi v roku leta dni lahko že začeli študij dentalne medicine," je pojasnil.

Podobno naj bi veljalo za prav tako novi študij klinične farmacije na mariborski medicinski fakulteti, kjer odločitev Nakvisa pričakujejo čez dva meseca.