16.9.2019 13:56

Pahor naklonjen vključitvi politike v razpravo o digitalnem preboju države

Ljubljana, 16. septembra - Predsednik republike Borut Pahor se strinja z oceno, da bi bil za digitalizacijo Slovenije koristen političen pospešek. Kot so v predsednikovem uradu poudarili v odzivu na sobotni poziv NSi k oblikovanju novega nacionalnega konsenza o tem, je Pahor naklonjen razmisleku o posvetu na to temo tudi s predstavniki vlade, DZ in strank.

Ljubljana, Predsedniška palača. Konferenca Slovenija 2030 - Priložnosti digitalne preobrazbe za Slovenijo, ki jo je gostil predsednik republike Borut Pahor. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Predsedniška palača.
Konferenca Slovenija 2030 - Priložnosti digitalne preobrazbe za Slovenijo, ki jo je gostil predsednik republike Borut Pahor.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so spomnili v uradu predsednika republike, je Pahor pred tremi leti že pripravil konferenco Slovenija 2030 Priložnosti digitalne preobrazbe za Slovenijo. Na konferenci so sodelovali predstavniki zainteresirane in strokovne javnosti, predstavnikov političnih strank pa takrat še ni vabil.

V tem mandatu se je odločil, da bo na posvete vabil tudi predstavnike političnih strank, ker da se je doslej to izkazalo za zelo koristno, so zapisali v Pahorjevem uradu. "Predsednik republike je naklonjen razmisleku o posvetu glede tega vprašanja, na katerem bi sodelovali tudi visoki predstavniki vlade, državnega zbora in parlamentarnih strank. To bi bila priložnost, da bi se posvetovali o morebitnih nadaljnjih korakih glede skupnega sodelovanja o tem pomembnem izzivu," so še dodali.

Predsednik NSi Matej Tonin je v sobotnem nagovoru na programski konferenci stranke v Ljubljani poudaril, da bi moral koordinacijsko vlogo na poti do konsenza o vsesplošni digitalizaciji Slovenije prevzeti Pahor.

Tonin je opozoril, da po dveh velikih nacionalnih konsenzih, osamosvojitvi in članstvu v evroatlantskih povezavah, Slovenija rabi tretji nacionalni konsenz, ki se ponuja v digitalizaciji države. NSi je zato na konferenci predstavila programski dokument #pametnaSlovenija, ki ga ponuja kot temelj partnerstva za razvojni preboj.

Strateška odločitev politike bi morala biti, da ustvarimo privlačno davčno okolje za inovativna tehnološka podjetja z visoko dodano vrednostjo, je poudaril Tonin. Slovenija na področju transformacije digitalne družbe in gospodarstva trenutno sodi v skupino srednje uspešnih držav v EU, kar pa po njegovih besedah ne more biti naš cilj.

Tudi največja opozicijska stranka SDS je pretekli teden predstavila predlog resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije. Vodstvo stranke je tako z zainteresirano javnostjo pripravilo predlog resolucije, vlado pa poziva, naj digitalizacijo uvrsti med prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU leta 2021, je v sredo na novinarski konferenci povedal prvak SDS Janez Janša.

Sloveniji bi ta poteza omogočila večjo afirmacijo v EU, s tem bi dala tudi svoj prispevek k prihodnjemu razvoju EU, je pojasnil Janša, ki je obžaloval, ker je Slovenija zamudila priložnost za vodenje resorja za digitalizacijo v EU.