Podjetja #družba 13.9.2019 9:30

Nagradi konference CIO leta v Zpiz in Bolnišnico Topolšica

Brdo pri Kranju, 13. septembra - Na letošnji konferenci CIO leta, osrednjem srečanju vodstvenih kadrov na področju informacijskih tehnologij (IT), bosta nagradi za CIO leta in nagrado za digitalno preobrazbo prejela Edmond Pajk, vodja IT-sektorja v Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), ter Bolnišnica Topolšica.

Topolšica. Stavba Bolnišnice Topolšica. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Topolšica.
Stavba Bolnišnice Topolšica.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, je Pajk nagrado prejel, ker so v Zpizu v času, "ko poslušamo predvsem o visokih stroških javne uprave, rigidnosti in težavah na številnih področjih", uspeli iz zastarelega informacijskega sistema preiti v najsodobnejše in najnaprednejše oblike informacijske podpore državljanom ter internim procesom.

"Vzpostavili smo kompleksno IKT infrastrukturo, razvili številne napredne informacijske rešitve in storitve. Praktično vsi poslovni postopki so povsem digitalizirani, od vloge do odločbe (...) Digitalna preobrazba je povečala agilnost organizacije in izboljšala storitve za stranke," pa je svoje delo in delo celotnega Zpiza opisal Pajk.

Drugo nagrado, za digitalno preobrazbo, so v Bolnišnici Topolšica prejeli, ker jim je kot prvi bolnišnici v državi uspel prehod iz postopkov, ki so "temeljili na papirnati dokumentaciji, na digitalno obliko v vseh korakih pacientove zdravstvene obravnave". S tem so izboljšali storitve za bolnike ter pokazali, "kako lahko sodobne tehnologije in prenovljeni digitalno podprti procesi spremenijo delovanje organizacije na bolje".

Kot je pojasnil Marko Oberstar, ki je v bolnišnici odgovoren za informatiko, so s prehodom le začeli proces digitalne preobrazbe delovanja, pri čemer želijo v ospredje postaviti bolnike, hkrati pa zaposlene razbremeniti pri opravljanju administrativnih postopkov.

Gregor Jemec, direktor podjetja Housing, ki dogodek organizira, je medtem pojasnil, da prejemnika nagrad spreminjata splošno prepričanje, da v javnih institucijah "rezultati, inovativnost ter zavzetost niso primerljivi z gospodarstvom".

Na konferenci sicer v ospredje postavljajo vlogo IT glede na nove potrebe družb po agilnih poslovnih modelih, pri čemer bodo z domačimi in tujimi strokovnjaki obravnavali agilnost kot temelj bodoče konkurenčnosti in novih delovnih mest.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se je koncept agilnosti z digitalizacijo začel širiti tudi na druga področja, kot so razvoj, trženje in ravnanje z zaposlenimi. Hkrati organizacije spodbuja k dinamičnemu oblikovanju dela ter spreminjanju struktur organiziranosti in procesov.

Nova naloga menedžerjev je tako prepoznati in vpeljati agilne pristope za zagotovitev usklajenega delovanja kot celote, kjer je to koristno, so še zapisali organizatorji.