#družba 11.9.2019 17:43

Eko sklad v polletju z rekordnim obsegom spodbud

Ljubljana, 11. septembra - Eko sklad je v prvi polovici leta izplačal rekorden obseg dodeljenih spodbud za okoljske naložbe, od tega največ za energetsko učinkovitost. Izplačal je za 29 milijonov evrov subvencij, kar je dvakrat toliko kot v prvem polletju lani in več kot v povprečju zadnjih let na letni ravni.

Kot so danes po seji nadzornega sveta Eko sklada, ki je potrdil polletno poročilo, še sporočili iz sklada, je bilo v prvi polovici leta izkoriščenih za 18 milijonov evrov kreditov, kar je 50 odstotkov več kot v prvem polletju lani.

"Eko sklad več kot četrt stoletja spodbuja naložbe v zeleno prihodnost. Ponujajmo nepovratne finančne spodbude, ugodne kredite in brezplačno svetovanje. V zadnjih letih je najbolj poznan po subvencijah za učinkovito rabo energije," so izpostavili.

V zadnjih 10 letih je sklad s približno 260 milijoni evrov nepovratnih sredstev sofinanciral skoraj 110.000 naložb v učinkovito rabo energije in dodelil okoli 280 milijonov evrov kreditov za dobrih 10.000 okoljskih naložb.

Kot so izračunali v skladu, je učinek zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida za skoraj 320.000 ton in 1380 gigavatnih ur prihranjene energije. Za izvedbo naložb je bilo potrebnih letno okrog 1500 delovnih mest, ob upoštevanju posrednih učinkov pa se s spodbudami ustvari okoli 2400 zelenih delovnih mest.