Turizem 4.9.2019 8:15

Na Ljubljanskem gradu odprtje grajske vinoteke

Ljubljana, 4. septembra - Na Ljubljanskem gradu bodo danes odprli Grajsko vinoteko Strelec, ki bo zaokrožila vinsko zgodbo o potomki najstarejše trte na svetu in grajskem vinogradu. Javni zavod Ljubljanski grad je prenovil 220 kvadratnih metrov prostora pod Stanovsko dvorano in Palacijem in izgradil 75 kvadratnih metrov veliko teraso na Bastiji.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Grajska vinoteka na zgornjem nivoju obsega prodajalno vin, ki obiskovalcem ponuja nakup več kot 200 slovenskih vin iz vseh treh vinorodnih dežel Slovenije ter degustacijo nekaterih izmed njih. V nivoju nižje je restavracijski del.

"Z novo ponudbo Ljubljanski grad dopolnjuje siceršnjo kulinarično ponudbo gostilne Na gradu in restavracije Strelec, kar bo zagotovo tudi doprinos k turistični ponudbi ne zgolj prestolnice, ampak celotne države, ki bo v letu 2021 tudi nosilka naziva Evropska gastronomska regija," so zapisali v javnem zavodu.

Grajski vinograd na Ljubljanskem grad je bil zasajen 23. aprila 2016 v želji po obujanju tradicije. V grajskem vinogradu je zasajenih 1050 trt, 500 bele sorte belpin, ki je na podlagi križanja beline in pinota slovenski sinonim za chardonnay, in 550 trt rdeče sorte rdečegrajca.

Vino iz grajskega vinograda bo namenjeno predvsem promociji, protokolu in grajski vinoteki. Izbor obeh sort so opravili strokovnjaki Kmetijskega inštituta Slovenije.

Postopke obnove in dokončanja prostorov Grajske vinoteke je vodil Javni zavod Ljubljanski grad, investitorica je bila ustanoviteljica Mestna občina Ljubljana. Dela so obsegala gradbeno obrtniška in inštalaterska dela obnove prostora in delno statično sanacijo, dobavo in vgradnjo opreme ter izgradnjo terase.