#družba 20.8.2019 13:36

Zadnji teden šolskih počitnic po znanje programiranja, umetnosti in etike

Ljubljana, 20. avgusta - V Ljubljani bo prihodnji teden potekala druga brezplačna šola programiranja, umetnosti in etike za otroke iz programov Zveze prijateljev mladine Moste-Polje. Delavnice se bo udeležilo 25 otrok, ki bodo zadnji teden počitnic posvetili ustvarjanju umetniških animacij, oblikovanju računalniških iger in pisanju programske kode, so sporočili organizatorji dogodka.

Ljubljana. Brezplačna šola programiranja, umetnosti in etike za otroke iz programov ZPM Moste-Polje. Foto: Zavod Vsak

Ljubljana.
Brezplačna šola programiranja, umetnosti in etike za otroke iz programov ZPM Moste-Polje.
Foto: Zavod Vsak

Ljubljana. Brezplačna šola programiranja, umetnosti in etike za otroke iz programov ZPM Moste-Polje. Foto: Zavod Vsak

Ljubljana.
Brezplačna šola programiranja, umetnosti in etike za otroke iz programov ZPM Moste-Polje.
Foto: Zavod Vsak

Že drugo letošnjo brezplačno šolo programiranja, ki bo potekala med 26. in 30. avgustom, organizirata Zavod Vsak in Poligon kreativni center v sodelovanju z iniciativo Code Week, Zavodom Državljan D, FabLab mrežo Slovenije in Mestno knjižnico Ljubljana.

Osnovnošolci in osnovnošolke bodo spoznavali osnove programiranja, se učili o odgovornosti uporabnikov in ustvarjalcev tehnologije, soustvarjali spletni angleško-slovenski slovar za mlade programerje ter postavili razstavo svojih izdelkov v galeriji in na spletu.

Čeprav gre v prvi vrsti za šolo programiranja, bodo udeleženci veliko pozornosti namenili tudi umetnosti, so zapisali organizatorji. Za razliko od julijske izvedbe, v kateri so ustvarjali e-pesmi, bo tokrat v ospredju programiranje umetniških animacij. Otroke bo vodila mednarodno uspešna medijska umetnica Vesna Krebs, ki ustvarja med Londonom in Ljubljano.

Ob zaključku Počitniške šole programiranja bodo učenke in učenci postavili dve razstavi svojih del, prva bo na stenah v galeriji in druga na spletu. Otvoritev razstave bo 30. avgusta ob 15. uri v kreativnem centru Poligon.

Poletna počitniška šola programiranja je po navedbah organizatorjev nastala kot odgovor na pomanjkanje sistematičnega digitalnega opismenjevanja med slovenskimi mladimi in na majhno zastopanost deklet na tečajih računalništva. Organizatorji so zato sprejeli vseh 12 prijavljenih deklet, ki jih programi digitalne vzgoje sicer prevečkrat spregledajo.