Podjetja 17.8.2019 9:26

Pirnar z inovacijami povečuje prihodke in načrtuje nadaljnjo rast

Ljubljana, 17. avgusta - Ljubljanski proizvajalec vhodnih vrat Pirnar v zadnjih letih beleži močno rast, ki temelji na inovacijah. Lani so v pričakovanju nadaljnje rasti razširili proizvodne prostore in podvojili proizvodne zmogljivosti, v kratkem pa bodo odprli nove prodajne salone in se kadrovsko okrepili.

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče. Logotip podjetja Pirnar, aluminijasta vrata. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
Logotip podjetja Pirnar, aluminijasta vrata.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Podjetje je lani ustvarilo 28,24 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček se je povečal za 11 odstotkov na 945.000 evrov. Večino prihodkov ustvarijo na tujih trgih. Dodana vrednost na zaposlenega je predlani dosegla skoraj 53.000 evrov, so za STA pojasnili v družbi.

"V zadnjih petih letih je naše podjetje skokovito raslo in v tem času prihodke podvojilo. Na rast računamo tudi v prihodnje, saj smo lani za nekajkrat razširili proizvodne prostore, podvojili proizvodne zmogljivosti, uvedli nov informacijski sistem in se tako pripravili na nadaljnjo širitev," so navedli.

Kot so poudarili, so bile ravno obsežne priprave na nadaljnjo širitev razlog za nekoliko skromnejšo lansko rast prihodkov. Kljub temu so z lanskim poslovanjem zadovoljni, letošnje pa zaenkrat kaže na višjo rast.

V zadnjem letu je Pirnar prejel več mednarodnih nagrad za odličnost in inovativnost poslovanja. To so med drugim Red Dot Product Design Award, German Design Award, German Design Award Special in German Innovation Award.

Med njihovimi največkrat nagrajenimi izdelki je vhodna stena Theatrica, ki jo podjetje izpostavlja kot edinstveno v svetovnem merilu. Gre za velik vhod v obliki masivne avtomatizirane stene, ki prek kamere samodejno prepozna lastnika ter se brez dotika samodejno odpre in znova zapre.

Pirnar ima trenutno nekaj več kot 250 zaposlenih. Njihovo število raste skladno s širitvijo proizvodnje in odpiranjem novih trgov. Poleg Slovenije imajo prodajne salone v Kaliforniji, Dubaju, Nemčiji, Avstriji, Španiji in Veliki Britaniji, v kratkem pa bodo odprli še nekaj novih.

Tako kot mnoga druga podjetja se tudi Pirnar sooča s težavami pri pridobivanju bolj izkušenega strokovnega kadra. Ob tem izpostavljajo potrebo po bolj spodbudnem poslovnem okolju, "saj lahko le tako preprečimo beg slovenskega znanja v tujino". "Ugodno gospodarsko okolje je ključnega pomena za doseganje visoke dodane vrednosti in uspešnosti na najbolj konkurenčnih tujih trgih," so še poudarili.