#družba 30.7.2019 9:16

Škocjanski zeliščarski center jugovzhodne Slovenije septembra nared

Škocjan, 30. julija - V Zagradu v Občini Škocjan na Dolenjskem, kjer so oktobra lani začeli urejati območje zeliščarskega centra jugovzhodne Slovenije, pričakujejo, da bo ta septembra nared. Občina bo to nekaj več kot 160.000 evrov vredno partnersko naložbo izvedla z nekaj manj kot 40.000 evri podpore, ki jih bo dobila iz razpisnih sredstev za lokalni razvoj skupnosti.

Zagrad pri Škocjanu. Območje zagraškega zeliščarskega centra. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Zagrad pri Škocjanu.
Območje zagraškega zeliščarskega centra.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Zagrad pri Škocjanu. Območje zagraškega zeliščarskega centra. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Zagrad pri Škocjanu.
Območje zagraškega zeliščarskega centra.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Škocjanski župan Jože Kapler je medijem te dni povedal, da so na vhodu v omenjeni center oz. v Zagraški log že prenovili in opremili nekdanjo pomožno gasilsko stavbo.

Z asfaltom morajo sicer preplastiti še površine pred omenjeno vstopno točko, zeliščne grede so že postavili in jih bodo ob ugodnem vremenu tudi zasadili.

V pritličju novo pokrite zgradbe bodo med drugim uredili sprejemnico, učilnico, manjši laboratorij, sušilnico, pakirnico za zelišča, manjšo prodajalno in sanitarije.

Čaka jih še krajinska ureditev parka z energijsko točko, s krožno učno potjo in postavitvijo šestih brvi, ki bodo prečile tamkajšnji potok. Pri t. i. Rangusovi hiši bodo zasadili vrtiček in sadno drevje. Center bo dostopen tudi invalidom, je dodal.

Po županovih podatkih je škocjanska občina pomožno gasilsko stavbo najela za 25 let, del omenjenega podviga pa bo tudi vzpostavitev izobraževalne, tržne, socialne in turistične mreže med zeliščarji, predelovalci ter uporabniki zelišč in drugimi deležniki.

Projekt so zastavili stopenjsko. Po končanju gradbeno-obrtniških in krajinskih del namerava občina ustanoviti javni zavod, ki bo skrbel za njegov vsebinski del, potrebne zaposlitve, zasaditev nasadov in predelavo zelišč.

Za vsebino zeliščarskega središča v Zagradu bo sprva skrbela škocjanska občina, ki mora omenjeni javni zavod ustanoviti najkasneje v petih letih od zagona projekta, je še povedal Kapler.

Pri omenjenem podvigu s socialno noto, ki hkrati predvideva projekt eko-socialne kmetije oz. bivalne enote v njenem okviru z do šestimi oskrbovanci društva Sonček na bližnji Bučki, s škocjansko občino sodelujejo partnerji, Sonček - društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine, Prostovoljno gasilsko društvo Zagrad, Turistično društvo Zagrad in novomeško podjetje BB-Bajt.

V zagraškem zeliščarskem centru bodo redno zaposlili enega delavca, pri svojem delu računajo tudi na pomoč varovancev s posebnimi potrebami društva Sonček.

Škocjanska občina je sicer do denarne podpore iz sredstev za lokalni razvoj skupnosti prišla s pomočjo Lokalne akcijske skupine Dolenjska in Bela krajina.