#družba 11.7.2019 11:19

Mladi na delavnici digitalne ekonomije očistili svoje digitalno okolje

Ljubljana, 11. julija - Zavod Vsak je za najstnike izvedel brezplačno počitniško delavnico Digitalna ekologija, na kateri so dekleta in fantje, stari med 11 in 14 let, očistili svoje digitalno okolje. Poleg tega so spoznali osnovne programske koncepte, reševali programerske izzive in razmišljali o učinkih, ki jih imajo algoritmi na naša življenja.

Udeleženci delavnice, ki je v sklopu Teen počitnic potekala v Večgeneracijskem centru Skupna točka, so nastavitve svojih pametnih naprav uredili tako, da bodo njihovi brskalniki, iskalniki in druge aplikacije odslej beležili manj uporabniških podatkov oz. jih bodo manj posredovali dalje, so sporočili iz zavoda.

Enega največjih izzivov predstavljajo podatki oz. možnost kraje osebnih podatkov, zato so delavnico, na kateri so mladim pokazali, kako ravnati s podatki ter kako poskrbeti za to, da bodo na spletu varni, podprli v Digitalnem inovacijskem stičišču Slovenija.

"Največjo prednost, ki jo prinaša digitalizacija, vidim v dostopu do znanja in informacij. Na tak način ima vsak možnost, da pride do znanja, opolnomočenja in osebne rasti. To je še posebej pomembno za mlade. Seveda pa digitalizacija poleg številnih prednosti - tako kot vsako orodje oziroma tehnologija - prinaša tudi izzive," je o delavnici dejala vodja Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije Emilija Stojmenova Duh.

Delavnica je potekala v sklopu Teen počitnic, ki jih med 8. in 12. julijem organizira Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje v sodelovanju z mladinsko zvezo Brez izgovora. Brezplačne počitniške dejavnosti so namenjene najstnikom med 11. in 14. letom starosti.

Dejavnosti pod vodstvom izkušenih mladinskih delavcev in voditeljev potekajo od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure v prostorih centra Skupna točka na Zaloški cesti v Ljubljani ter na nekaterih drugih lokacijah znotraj Mestne občine Ljubljana.