Podjetja 7.7.2019 8:17

Tržna vrednost najvrednejših svetovnih podjetij v polletju narasla za četrtino

London, 7. julija - Tržna vrednost petih najvrednejših svetovnih podjetij je v prvem polletju narasla za 24 odstotkov na 4200 milijard dolarjev (okoli 3700 milijard evrov), je pokazala analiza svetovalnega podjetja EY. V prvi peterici so izključno ameriški tehnološki velikani, na lestvici 100 najbolj vrednih prav tako prevladujejo ameriška podjetja.

Nemčija, Frankfurt.
Denar, gotovina, evro, valuta.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Pogled na celotno lestvico 100 najbolj vrednih podjetij sicer po navedbah EY, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, razkrije, da se je tržna vrednost stoterice v prvem letošnjem šestmesečju povečala za 17 odstotkov na 21.500 milijard dolarjev.

Na samem vrhu lestvice ostaja Microsoft, katerega borzna vrednost je aprila presegla 1000 milijard dolarjev, ob koncu polletja pa je bila pri okoli 1030 milijardah.

Na drugem in tretjem mestu sta Amazon (938 milijard dolarjev) in Apple (919 milijard dolarjev), peterico pa zaključujeta Googlova krovna družba Alphabet (747 milijard dolarjev) in upravljalec največjega družbenega omrežja na svetu Facebook (541 milijard dolarjev).

Med deseterico najbolj vrednih je kar osem ameriških podjetij, le na sedmem in osmem mestu sta kitajska tehnološka velikana Alibaba in Tencent. Novinec v deseterici je ameriško podjetje za procesiranje kreditnih in plačilnih kartic Visa.

V deseterici močno prevladujejo tudi tehnološka podjetja oz. nosilci današnjega digitalnega gospodarstva. Po navedbah EY je visoka vrednost delnic tehnoloških velikanov tudi znak zaupanja trgov v prihodnji razvoj in nadaljnje prebojne inovacije teh velikih igralcev.

Tudi na celotnem seznamu 100 najbolj vrednih podjetij je kar 56 ameriških. Na drugem mestu sta Kitajska in posebno kitajsko upravno območje Hongkong, od koder prihaja 23 podjetij, močno pa je upadel pomen Evrope na tej lestvici. Še najbolj vredno evropsko podjetje na njej je švicarski Nestle, ki je z borzno vrednostjo 297 milijard dolarjev na 14. mestu.